Penzioneri u Dalju organizovali 1. Prelo uz kulturno-zabavni program

Udruženje penzionera i oštećenih penzionera Opštine Erdut sinoć je u Domu kulture u Dalju u saradnji sa Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta” pododborom Dalj organizovalo 1. Prelo.

– Prvi put organizujemo Prelo pod motom “Zlatne ruke vredno rade”. Žene će plesti vesti ili heklati a planiran je i kratak program – rekla nam je predsednica Udruženja penzionera i oštećenih penzionera Gordana Pavić, koja je i osmislila ovaj program, na inicijativu članice udruženja Jelene Ilišević.

– Da ne zaboravimo naše “starinstvo”. Kad smo nekad bili mladi to je radio stari svet. Štrikamo, heklamo, predemo vunu. Bila samo još mala kad mi je strina uzela moju prelju pa je položila u vatru da budem brza kao vatra – priča članica ovog udruženja Jelena ilišević.

U programu je učestvovala dečja folklorna grupa Srpskog kuturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Dalja, Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, Gordana Pavić koja je ispričala nekoliko anegdota iz detinjstva i Slobodan Nešić iz Bijelog Brda sa “Zdravicom prelu” Gordane Pavić i “Himnom šljivovici” Đorđa Nešića.

– Sećam se priča moje majke i dede kako je to bilo lijepo. To je bio njen život i izlazak, to je njima bilo uživanje i mladost – kaže Nešić, koji je pozdravio ideju da se obnovi ova tradicija.

U Domu kulture postavljena je i prigodna izložba ručnih radova penzionerki iz Dalja i članica Udruženja žena “Pudar’ce” iz Bijelog Brda. Plan je da ovaj program bude održan i iduće godine, ali u novembru, nakon praznika Svetog Dimitrija, hramovne i mesne slave u Dalju.

D.Z.