Projekat “Vatru gasi, brata spasi” Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo privodi se kraju. O rezultatima projekta više u tekstu koji nam je dostavljen iz DVD-a Borovo, a koji prenosimo u izvornom obliku.

– Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo i Općina Borovo 2022. godinu pamtit će po uspjesima koje su ostvarili kako bi ojačali svoju lokalnu zajednicu. U sklopu projekta “Vatru gasi, brata spasi” koji se provodio u razdoblju od 1.1.2022 do 31.12.2022. aktivno se radilo na podizanju kvalitete života mladih i atraktivizaciji ruralnog kraja. Cilj je bio zadržati mlade u lokalnoj sredini i potaknuti ih da preuzmu uloge aktivnih sudionika u području prevencije i zaštite.

U projekt su, između ostalih, bili uključeni mladi od 15 do 30 godina, te je posebna pažnja usmjerena na mlade koji su sudjelujući u društvenim događanjima u sklopu projekta osnaživali zajednicu. Kroz projekt je aktivno radilo na podizanju atraktivnosti života u ruralnim sredinama za mlade osobe organiziranjem aktivnosti usmjerenih na mlade i mogućnosti zapošljavanja mlade osobe. Projektom su, također, uključeni i roditelji mladih osoba s obzirom da su i sami bili dio društvenih aktivnosti te su zajedno s mladima doprinijeli osvješćivanju potrebe za povećanjem društvenih aktivnosti organizacija civilnog društva, posebno DVD-a i izgradnje odgovornog društva koje reagira u hitnim slučajevima.

Projektom su ojačani kapaciteti osoblja i nabavljena je oprema koja će služiti za programe i aktivnosti usmjerene na mlade.

U sklopu projekta zaposlena je jedna mlada osoba za vođenje i upravljanje provedbom projekta, nabavljen je vatrogasni poligon za vježbe mladih vatrogasaca, organizirano je natjecanje mladih vatrogasaca i vatrogasni kviz, organizirane su edukativne radionice i stručne obuke za mlade, te je javnosti predstavljen rad DVD-a Borovo na javnim događanjima.

Aktivnosti usmjerene na obuku i edukaciju pomogle su mladima da steknu nova prijateljstva, da nauče na koji način mogu raditi u timu te steći samopouzdanje da budu voditelji skupina koje obavljaju važnu djelatnost u zajednici. S obzirom da edukacija i obuka kreće od mladih na taj način ih se osvijestilo o dugoročnoj važnosti pozitivnog rada za zajednicu te ih se usmjerilo ka pomaganju ugroženim i marginaliziranim skupinama. Projekt povezao stanovnike općine kroz društvene aktivnosti koje su naglasak stavile na kulturnu, humanitarnu i društvenu važnost vatrogasnog društva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 97.252,00 kuna. Projekt financiraju Središnji državni ured za demografiju I mlade iznosom od 75.000,00 kuna i Općina Borovo iznosom od 22.252,00 kuna – navode iz DVD-a Borovo.