VSŽ: Održana 15. sednica Županijske skupštine

U Vinkovcima je održana 15. a ujedno i poslednja sednica županijske skupštine Vukovarsko-sremske županije za ovu godinu. Župan Damir Dekanić osvrnuo se na 2022. godinu koju je nazvao godinom izazova, korone i svetske krize.

– Mogu biti prezadovoljan s obzirom na čega smo bili spremni i šta smo očekivali da se može dogoditi. Godinu završavamo bez dugova i kredita, završavamo je sa realizovanim projektima. Optimistično gledamo u iduću godinu, na globalnom nivou očekujemo određena poboljšanja. Po podacima koje sam dobio na nivou županije se događaju pomaci u privredi, povećale su se plate, povećala se dobit naših privrednika, povećali su se prihodi kao i izvoz – rekao je župan Dekanić.

Planirani budžet za 2023. godinu iznosi nešto više od 171 miliona evra.

– Sve one stvari koje smo pokrenuli u ovoj kalendarskoj i budžetskoj godini se nastavljaju uz određene težnje da se ide napred. Jedna od mera koja je pokrenuta je pomoć porodicama sa četvero i više maloletne dece, koja je u ovoj godini došla na preko tri miliona kuna, što nije mali novac za budžet Vukovarsko-sremske županije. Kod mere pomoći penzionerima, onima koji su najslabijeg imovinskog i socijalnog statusa, sada dižemo cenzus tako da će pomoć moći dobiti, na kvartalnom nivou, oni koji imaju nešto veće penzije nego što je to bilo dosada. Moram spomenuti sve one projekte koji su pokrenuti, od strateških do onih manjih. Ove godine je aplicirano na nešto više od 120 miliona kuna projekata od kojih je jedan dobar deo realizovan, od kojih su skoro 80% sredstva nepovratna – pojasnio je Dekanić.

O predlog drugih izmena i dopuna budžeta Vukovarsko-sremske županije za 2022. godinu i predlogu budžeta Vukovarsko-sremske županije za 2023. i o projekcijama za 2024. i 2025. godinu govorila je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija.

Na sednici se razgovaralo i o Planu razvoja Vukovarsko-sremske županije za period od 2021.-2027. godine o čemu je izvestila Zrinka Čobanković, direktorica županijske razvojne agencije.
– Postavljeni Strateški okvir je dosta širok što znači da sve buduće aktivnosti i projekti koje budemo realizovali na području naše županije od bilo kojih prijavitelja, neće biti ograničene. Imamo 11 strateških ciljeva i 17 posebnih te 63 mere. Svi projekti će imati osnovu u tom Strateškom dokumentu – rekla je Čobankovićeva.
Izvor foto: VSŽ