25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje žena Vukovar podržalo kampanju za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida

4 min read

Ženska mreža Hrvatske danas je u 11 hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Poreč, Virovitica, Pakrac, Mali Lošinj, Belovar, Vukovar, Belim Manastir, Rijeka i Korenica) održala javnu akciju “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje” kojom se pridružila globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida. Organizacije za prava žena simboličkim javnim akcijama upozorili na porast broja ubistava žena i ravnodušnost vlasti prema ovoj temi. Ovoj akciji u centru grada Vukovara pridružilo se i Udruženje žena Vukovar.

– U 2022. godini u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena. Poslednja žrtva dolazi upravo iz našeg grada i ovo je goruća tema o kojoj moramo nadalje intentzivno progovarati. Ovde smo se okupili da podržimo, da se založimo i da se priključimo globalnoj kampanji za uvođene Međunarodnog dana protiv femicida i ujedno da pozovemo Vladu da donese konačne mere u borbi protiv femicida – rekla je koordinatorka Udruženja žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović, koja je kao razloge eskalacije broja ubistava žena u Hrvatskoj navela neravnopravnost polova i nepostojanje strategrije u Hrvatskoj zbog čega se ne može preventivno delovati.

– Prevencija je ključna u suzbijanju ove pošasti i nemamo dobre strategije niti imamo zakone kojima će se ovo delo tretirati kao femicid i kao takav procesuisati. Mi smo danas ovde da od Vlade RH zatražimo hitno donošenje nacinalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu sa Istambulskom konvencijom i predviđenim sredstvima za provođenje u državnom budžetu, da se femicid tretira kao specifično krivično delo i da Vlada donese izmene zakonodavstva koje će omogućiti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo kroz krivičnu sferu – rekla je Mizdrak Mišanović.

Akciji se pridružilo nekoliko učenika Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara koji su ujedno i volonteri Udruženja žena Vukovar. Svaki učenik je držao po osmrtniceu ili dve 13 žena žrtava koje su u ovoj godini tragično nastradale od strane svojih partnera.

– Za naš ženski rod je dosta često da se, uprkos godinama i mladosti, možemo sresti sa neugodnim situacijama o kojima se ne priča dovoljno. U medijima nađemo neke nepotrebne informacije, na primer o nekim javnim ličnostima, a teme o femiicdu se uopšte ne šire tako da mislim da je ova akcija veoma korisna te je važno da dignemo vest o tome. Nas se može drugačije tretirati jer smo žene i tretirati kao da smo lošije, da radimo stvari lošije od muškaraca i i da su oni kao bolji. To nije u svakom slučaju istina i to se više bazira na nama kao osobama, nego kao na polu – smatra učenica-volnterka Sara Perković.

Hrvatska je, nažalost, u samom vrhu, među tri najgore zemlje u Evropskoj uniji po broju femicida u odnosu na broj stanovnika.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.