U Vukovaru upriličena dodela godišnjih volonterskih nagrada

Povodom Međunarodnog dana volontera – 5. decembra PRONI Centar za socijalno podučavanje organizovao je u ponedeljak dodelu godišnjih volonterskih nagrada pojedinicima i organizatorima volontiranja s područja Grada Vukovara. Nagrade su dodeljene u četiri kategorije, za volonterski angažman pojedinica, poticanje razvoja volonterstva, primer dobre prakse uključivanja volontera i za postignuti efekat volonterske akcije.

Za volonterski angažman pojedinca ove godine nagrađena su dva volontera, Mateo Mandić i Đorđe Bošnjak.

Mateo Mandić je u Udruženju roditelja dece s teškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići” s decom proveo 95 volonterskih sati.

– Pomagao sam na način da ih uveseljavam. Pričamo viceve, družimo se, plešemo …. Na radionicama ih učim kako nešto izrezati i kreirati. Veseli me rad s njima. Od roditelja i ljudi koji vode “Vukovarske leptiriće” naučio sam da se u životu treba boriti i da nema odustajanja – priča 19-godišnji Mateo.

Đorđe Bošnjak, predsednik Udruženja osoba s invaliditetom “Vuka” iz Vukovara, u radu s korisnicima proveo je preko 320 volonterskih sati.

– Volonter sam više od 50 godina, od 1965. godine. Drago mi je što sam dobio ovu prestižnu nagradu, koja predstavlja vrhunac mog volonterskog angažmana, a svakako biće podstrek i za dalji rad – rekao je Bošnjak.

Nagrada za primer dobre prakse uključivanja volontera pripala je Osnovnoj školi “Josipa Matoša” iz Vukovara.

Od februara ove godine njihovoj ustanovi priključio se mladić s poremećajem iz spektra autizma kao volonter na poslovima pripreme obroka za učenike, postavljanja blagovaonice i održavanja prostora kuhinje.

– Ovaj volonterski angažman bio je na obostranu korist, pružili smo priliku mladoj osobi, koja se i školovala za taj posao, a predstavlja i pomoć našoj ustanovi, u organizaciji školske kuhinje – kaže direktorica škole Mirela Szabo.

Godišnja volonterska nagrada za poticanje razvoja volonterstva kroz školski volonterski klub uručena je Srednjoj strukovnoj školi “Marko Babić”.

– Ponosni smo i uzbuđeni što smo osvojili ovu nagradu za poticanje razvoja volonterstva. To je nagrada za naš trud i rad, ali i motivacija za nastavak volonterskog rada. Trudićemo se i dalje da uključujemo učenike u volonterske aktivnosti. Cilj nam je da se povežemo s organizacijama civilnog društva i školskim volonterskim klubovima u osnovnim i srednjim školama i da zajedno organizujemo volonterske akcije na dobrobit naše zajednice – poručila je profesorica Dragana Samardžija, zamenica koordinatora Volonterskog kluba Srednje strukovne škole “Marko Babić”.

Godišnja nagrada za postignuti efekat volonterske akcije pripala je Osnovnoj školi “Siniše Glavaševića” iz Vukovara.

Profesorica Karolina Nadaš Dihideg u vukovarskoj osnovnoj školi vodi školski volonterski klub.

– Proveli smo akciju pomoći raseljenim Ukrajincima na području naše županije, zajedno s HCK prikupljali higijenske potrepštine i hranu. Naši učenici zdušno su se predali toj akciji darivanja i pomaganja, učeći o empatiji, dobroti i odgovornosti – ističe profesorica Nadaš Dihideg.

I ovogodišnja dodela godišnjih volonterskih nagrada održana je u Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar.

– Dodela godišnjih volonterskih nagrada ove godine organizovana je pod sloganom “Učinimo našu zajednicu boljom!”. Smatram da svi mi koji smo ovde i želimo dati svoj doprinos možemo učiniti da naša zajednica bude bolja i na taj način ravnopravno doprinositi razvoju zajednice – poručio je Goran Jelenić iz Volonterskog centra Vukovar, stalnog programa vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje.

D.Z.