Otvorena 3. Izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina VSŽ

Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije svečano je otvorena na spratu stare robne kuće u Vukovaru. Organizatori izložbe su Savez Rusina Republike Hrvatske i županijsko Veće rusinske nacionalne manjine.

– Važno je naglasiti i dati poruku da u Vukovarsko-sremskoj županiji ne žiivi samo većinski narod nego i pripadnici nacionalnih manjina. Mi smo se opredelili da se predstavimo sa Većima i predstavnicima nacionalnih manjina, kojih je sada osam. Međutim znamo da u VSŽ imamo više nacionalnih manjina, ali organizovanih u Veća i predstavnike je osam tako da se pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine izložba organizuje po treći put – rekao je sekretar Saveza Rusina i član Saveta za nacionalne manjine Zvonko Kostelnik koji je najavio da će sledeće godine u izložbu uključiti i muške narodne nošnje.

U programu su učestvovali predstavnici manjinskih veća bošnjačke, mađarske, slovačke, srpske i rusinske nacionalne manjine te predstavnici albanske, nemačke i ukrajinske nacionalne manjine. Ove godine srpsku zajednicu prestavilo je Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova čiji je presdesnik Rado Bosić prezentovao nošnju iz Srema.

– Ova nošnja prestavlja jednu imućniju devojku koja predstavlja blago koje je ona nekad imala. Za određene prilike oblačila je kvalitetni gunj. Nošnja posebno ističe svoje male i velike dukate i kompletna nošnja predstavlja svoju šarolikost i snagu, moć kvalitete i dokaz da ona dolazi iz moćne familije. Ovo je nošnja istočnog Srema, upravo odakle smo mi pa sve do Sremske Mitrovice – objasnio je ovom prilikom predsednik Rado Bosić.

Izložbu je i ove godine svečano otvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

– Vidimo da danas, na ovoj trećoj, sad već tradicionalnoj izložbi imamo izložene ženske narodne nošnje svih nacionalnih manjina koje deluju na području Vukovarsko-sremske županije i drago mi je što se svi rado odazivaju na ovu manifestaciju jer su narodne nošnje jedan od pokazatelja nacionalnog identiteta jednog naroda, nešto što se veže za njegovu istoriju. Znamo i sami da psotoje različite narodne nošnje, kako za pojedine delove gde žive pripadnici određenog naroda, a oni se razlikuju od kraja do kraja, takođe se razlikuju i od situacije u kojima se te nošnje nose. Drago mi je što će u centru Vukovara ovo biti izloženo jer će na taj način i pripadnici većinskog naroda imati priliku da se upoznaju sa narodnim nošnjama nas pripadnika nacionalnih manjina – rekao je pre samog otvaranja izložbe dožupan Jeremić.

Svetislav Mikerević, predsednik Koordinacije Veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije rekao je da je ovo druga manifestacija u organizaciji rusinske nacionalne manjine, nakon Sajma izdavaštva koji je održan u oktobru.

Za sve zainteresovane izložba je otvorena do 8. januara 2023. godine. Više o izložbi možete poslušati u našoj emisiji o nacionalnim manjinama koja će na programu radio Borova biti u četvrtak od 12 časova i 10 minuta.

S.M.