Župan Damir Dekanić posetio Hrvatsko nacionalno veće u Subotici

Vukovarsko-sremska županija nastaviće da podržava projekte hrvatskog naroda u Srbiji, sa ciljem opstanka tamošnje zajednice i očuvanja kulturnog i verskog identiteta, poručio je župan Damir Dekanić koji je u sredu posetio Hrvatsko nacionalno veće u Subotici, gde je razgovarao sa predsednicom Veća Jasnom Vojnić i njenim saradnicima.

– Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i delovali zajedno po pitanju raznih projekata sa Hrvatima u Srbiji. S obzirom na to da radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-sremskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realizuju svoje potrebe. Saradnja je intenzivirana u poslednje vreme na svim planovima i siguran sam da ćemo u narednom periodu imati značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada – rekao je Dekanić.

Župan je izrazio zadovoljstvo što je predstavnik hrvatske zajednice Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u Vladi Srbije i dodao da je siguran da će to doprineti boljem ostvarivanju prava Hrvata u Srbiji.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić podsetila je kako Vukovarsko-sremska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji, u području obrazovanja, kulture i privrede, a provodi se i desetak prekograničnih projekata.

– Na sastanku smo razgovarali i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je govora i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta sa predstavnicima pet županija te ranije započetih projekata – rekla je Jasna Vojnić. 

Nakon sastanka u HNV-u, župan Dekanić, zajedno Jasnom Vojnić i ministrom Žigmanovim, prisustvovao je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi, povodom 50 godina sa tamburom, profesorice i dirigentice Mire Temunović.

Koncert je organizovala HGU “Festival bunjevačkih pisama” iz Subotice, a suorganizatori su bili Hrvatsko nacionalno veće i Fondacija “Subotička Sinagoga”.

Nastupili su Dečji tamburaški, Festivalski i Akademski orkestar, kao i Katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice te instrumentalni solisti. Na kraju svi učesnici koncerta zajedno su izveli završnu kompoziciju iz opere “Ero s onoga svijeta” i pesmu “Tamburice moja”.

Izvor i foto: VSŽ