Opština Negoslavci zaposlila 19 teže zapošljivih žena, koje će brinuti o 114 korisnika, starijih i nemoćnih osoba

U Negoslavcima je održana početna konferencija projekta “Zaželi – Opština Negoslavci” iz treće faze Programa zapošljavanja žena “Zaželi”. U sklopu ovog projekta Opština Negoslavci zaposlila je na šest meseci 19 teže zapošljivih žena koje će raditi na poslovima pomoći u kući i brinuti o najmanje 114 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba.

– Zaposlene žene kreću u obilazak korisnika 1. decembra, da im pomognu u svemu što im treba – najavila je voditeljka projekta Biljana Bebić.

Najstarija zaposlena žena je 63-godišnja Mirjana Latinović.

– Drago mi je što sam dobila priliku da radim u svom selu – priča Mirjana, koja priznaje da posao prethodnih godina nije ni tražila jer su joj i pre desetak godina govorili da je “stara”.

Posao je dobila i 59-godišnja Dragica Šijakov.

– Ovaj posao mi puno znači jer je i suprug nezaposlen. Prethodno sam radila kao muzačica krava. Nakon toga sam do novembra primala naknadu sa Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena osoba, a ovaj posao je došao u pravom trenutku – kaže Dragica.

Zorica Šarčević (59) radila je i na prethodne dve faze ovog projekta.

– Iskustva sa korisnicima su pozitivna, a korist od ovog projekta dvostruka. Dobro je i nama koje radimo, a i korisnicima. To je odličan program. Bilo bi dobro da bude stalan, da nema prekida u zapošljavanju žena – ističe Zorica.

Pored 19 teže zapošljivih žena zaposlene su još dve osobe, voditeljka projekta Biljana Bebić i asistenkinja na projektu Jelena Božičković.

Reč je o jednom od najznačajnijih projekata koji se provode na području Opštine Negoslavci, ističe načelnik Dušan Jeckov.

– Kroz ovaj projekat zaposlili smo 21 osobu. Za naše malo mesto to je prava revolucija. Nama i jedno radno mesto puno znači – podvlači Jeckov.

Zahvaljujući ovom projektu Opština Negoslavci povukla je 939.360 kuna bespovratnih sredstava. Projekat se najvećim delom (85 %) finansira iz Evropskog socijalnog fonda, dok je 15 odsto sredstava obezbeđeno iz budžeta Republike Hrvatske, a biće proveden u periodu od 21. oktobra ove do 21. juna 2023. godine.

Nosilac projekta je Opština Negoslavci, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar i vukovarski Centar za socijalni rad.

Prema rečima predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda u Vukovaru Jasne Kolar u trećoj fazi ovog programa trenutno je podneseno 19 projekata.

– U sklopu programa “Zaželi” u trećoj fazi će biti uključeno 409 nezaposlenih žena, što je za 24 % više u odnosu na drugu, a čak 68 % više u odnosu na prvu fazu programa – rekla je Jasna Kolar, koja ističe da žene čine više od 60 odsto nezaposlenih na našem području. To su uglavnom žene sa srednjom stručnom spremom, a tek 5 odsto nezaposlenih žena ima visoku stručnu spremu.

D.Z.