Novom predstavom pačetinskog Dramskog ansambla završio 19. MESDAM

Premijerom predstave “Francusko-pruski rat”, u izvođenju pačetinskog Dramskog ansambla, u Pačetinu su u subotu uveče završili ovogodišnji 19. Međudržavni susreti dramskih amatera – MESDAM.

Po rečima reditelja Cvetina Aničića iz Šida predstava je nastala prema motivima jednočinke srpskog književnika Koste Trifkovića iz 1872. godine, a i danas je aktuelna jer propituje naš odnos prema politici.

– Ovo je komedija, ali kad malo zagrebemo ispod površine to je jedna teška ironija našeg života. Mi prosto ne možemo ni da sklopimo brak, ni da se posvađamo, spašavamo od požara i poplava, a da se ne uključe politika i političari, tako da to negde lebdi u vazduhu. Naravno, nije ogoljeno. Sve je to lepo upakovano u “celofan” pa ko “ne vidi” on će se smejati površno tom humoru, gegu same komedije. Komedija je vrhunsko dramsko delo jer u današnje vreme nasmejati jednog običnog čoveka je magija – rekao je nakon premijere reditelj Aničić, koji sa pačetinskim Dramskim ansamblom sarađuje dugi niz godina.

Ulogu “babe” maestralno je odigrao student Branislav Nudić, koji se glumom amaterski bavi već 10-ak godina.

– Zadovoljan sam ovom premijerom, da smo odradili dobar posao govori i reakcija publike – priča mladi Nudić.

U predstavi su na visini zadatka bili i glumci Ružica Nikolić, Davor Babić, Milan Dabić, Anja Maširević, Petar Musić i David Krmar.

Ovogodišnji 19. MESDAM, u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Pačetin i Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Pačetina, održan je u dva dela, a počeo je 10. juna na sceni pačetinskog Doma kulture. Otvoren je monodramom “Milunka” Teatra “Balkan Novi Pokret” iz Beograda sa Vesnom Stanković u ulozi srpske Jovanke Orleanke, koja potpisuje tekst i režiju za ovu nagrađivanu predstavu, podsetio je u izjavi medijima predsednik pačetinske “Prosvjete” i član Organizacionog odbora i Dramskog ansambla Petar Musić.

– MESDAM tradicionalno organizujemo u junu. Ove godine sedam predstava prikazano je u prvom delu manifestacije, ali nismo hteli da ga zatvorimo dok ne završimo rad na našoj novoj predstavi. Srećni smo što smo uspeli, uprkos pehovima koji su nas pratili. Nadamo se da će 20. MESDAM iduće godine biti u junu, kao i ranijih godina, dok nije bilo ove korone – rekao je Musić.

Pačetinskim glumcima amaterima na uspešnoj premijeri i organizaciji 19. MESDAM-a čestitala je i potpredsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba Radmila Latas, koja je zvanično zatvorila ovogodišnju manifestaciju.

– Najiskrenije vam čestitam na ovoj sjajnoj predstavi i uspešnoj organizaciji Međudržavnih susreta dramskih amatera, na entuzijazmu i energiji glumaca amatera iz ovog malog mesta – rekla je, između ostalog, Radmila Latas.

Pokrovitelji 19. MESDAM-a bili su Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zagreba i Opština Trpinja.

D.Zečević