KUD “Vaso Đurđević” iz Bršadina obeležio svoju krsnu slavu – Mratindan

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Vaso Đurđević” iz Bršadina i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, pododbora Bršadin u subotu uveče u sali doma kulture u Bršadinu, održana je svečanost povodom Svetog Stefana Dečanskog-Mratindana, krsne slave ovog KUD-a.

Manifestacija je započela obredom blagosiljanja koljiva i slavskog kolača koju je obavio bršadinski paroh Ljubenko Jović s kojim su pojala deca bršadinskog KUD-a.

Obred blagosiljanja koljiva i slavskog kolača

– Slava se slavi otkako postoji Kulturno-umetničko društvo “Vaso Đurđević”, dakle od 1981. godine, koje od tada do danas radi, sa kraćim prekidom od dve godine za vreme ratnih dešavanja. Od tada radimo neprekidno i slavimo slavu Mratindan – rekao je Jovica Tanasić, predsednik bršadinskog Kulturno-umetničkog društva “Vaso Đurđević”

Slava je bila prilika da mlađa grupa ovog KUD-a odigra “Igre iz Srbije”, dok se starija grupa predstavila “Igarama iz Leskovca”, a otpevali su i duhovne pesame “Marijo slavna” i “Govori Gospode”.

Članovi starije grupe KUD-a “Vaso Đurđević” u izvođenju Igara iz Leskovca
Pevanje mlađih članova KUD-a “Vaso Đurđević” Bršadin

U organizaciji ove manifestacije učestvovale su i vredne članice sekcije “Svilen konac”, Srpskog-kulturnog društva “Prosvjeta”, pododbora Bršadin čija je voditeljka Anđelka Mitrović.

– Skupljamo samo stare stvari koje su nekad vredele, a sada ne vrede ništa. Držimo do običaja, a večeras smo za sve goste napravili kolače i pokazali naš stari ručni rad. Imamo razboj, drveno korito, drvene naćve, stare stolove, police, šporet kao i nekadašnji fijaker koji smo napravili od drveta, zatim stolice, tanjire, čaše i slično – rekla je voditeljka sekcije Anđelka Mitrović koja je istakla da su sa decom KUD-a “Vaso Đurđević” organizovali radionice mešenja kolača i pravljenja magneta u kojima su deca uživala, a koje su posetioci mogli i da kupe po simboličnoj ceni.

Članice sekcije “Svilen konac”

– Folklor je za mane znači ljubav. Počeo sam da igram sa četiri godine i s vremenom sam ga baš zavoleo. Najlepše igre su mi “Leskovac” i “Srbija” zato što treba imati kondicije, jako su lepe igre i lepa je njihova muzika – rekao je u izjavi za Radio Borovo 12-godišnji Marko Šević, koji u ovom društvu igra već osam godina.

Svečanost je svojim nastupom uveličao je i Vokalno-instrumentalni ansambl “Đurđevak” iz Bobote.

Društvo “Vaso Đurđević” broji oko 40 članova, podeljenih na mlađu i stariju grupu dece, koje vode umetnički rukovodioci Dragana Samardžija i Bojan Maslarević. Nedavno je oformljena i grupa veterana koju vodi bivša folklorašica Jovana Marić.

S.M.