Košarkašice Hrvatske pobedile selekciju Bugarske

U utakmici koja je sinoć odgrana u Sportskoj dvorani u Borovo naselju, ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske pobedila je Bugarsku rezultatom 93:74. Ovom pobedom reprezentacija Hrvatske ima šanse da se se plasira na Evropsko prvenstvo koje će biti odigrano sledeće godine.

Selektor hrvatske reprezentacije Stipe Bralić zadovoljan je pobedom koju je njegova selekcija postigla razlikom od 19 koševa.

– Visoka je pobeda s obzirom da se Bugarska pokazala kao izuzetno dobra ekipa i da igraju sa puno nižom postavom. Puno trče, puno su pogodili šuteva za tri poena. Jako nam je teško igrati sa jednim playmakerom Mateom Tadić koja se povredila na treningu i bilo je upitno da li će ona nastupiti. Nedostajala su nam tri igrača na poziciji playmakera da imamo impuls više i puno bržu igru. Promašili smo skoro sve što smo šutirali za tri poena, dok su Bugarke pogađale sa svih pozicija. Promašili smo i dosta zicera, a opet ubacili velika 93 poena. Igrali smo dosta brzo, koristili smo prednost visini gde su Begić i Bura dominirale u reketu. Razlika je solidna, a ostajemo u igri do zadenjg trenutka za plasman Evrobasket – rekao je selektor Bralić te pojasnio je da je problem u sistemu takmičenja prema kojem samo pobednici 10 kvalifikacionih grupa odlaze na Evropsko prvenstvo te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Među 16 najboljih na Evropskom prvenstvu biće i dve reprezentacije domaćina, a to su Izrael i Slovenija. U grupi s Hrvatskom i Bugarskom još su i aktuelne evropske prvakinje iz Srbije pa iako Hrvatskoj još predstoji utakmica s njima u februaru iduće godine, najizglednije je da će ipak zauzeti drugo mesto u grupi.

Bugarski selektor Stefan Mihaylov čestitao je Hrvatskoj.

– Dobro su igrale, mi nismo još spremni za ovakav nivo utakmice, ali igrajući protiv Hrvatske i Srbije napraili smo korak dalje – rekao je Mihaylov.

Na ovoj utakmici, šest pretkadetkinja KK “Borovo” imalo je priliku da volontira na tehničkim poslovima na parketu. Za ove mlade košarkašice utakmica je bila prilika da vide kako košarka izgleda na višem nivou.

S.M.

Foto: KK “Borovo”