09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Đurđevak proslavio desetu godišnjicu umetničkog rada

4 min read

Vokalno-instrumentalni etno ansambl Đurđevak iz Bobote slavi deset godina postojanja i rada, a tim povodom je u petak, u Srpskom domu u Vukovaru, održan koncert etno muzike Ženskog ansambla “Tradicija Viva” iz Beograda.

– Ponosni smo što naš ansambl slavi deset godina od nastanka i neprekidnog umetničkog rada. Za godišnjicu smo pozvali naše drage goste s Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Ansambl “Tradicija Viva” koji su profesionalci u ovom području i velika nam je čast što su se odazvali našem pozivu i prepoznali važnost i lepotu ove godišnjice – kaže umetnički rukovodilac “Đurđevka” Jelena Ajduković.

Ansambl “Tradicija Viva” koji iduće godine obeležava 25 godina srpskog tradicionalnog pevanja u akademskom okruženju vodi etnomuzikolog Sanja Ranković iz Beograda, jedna od vodećih stručnjakinja za srpsko tradicionalno pevanje današnjice. U Vukovaru i Republici Hrvatskoj su nastupili prvi put.

– Srpsko tradicionalno pevanje je postalo deo ne samo ruralnih već i gradskih sredina te privlači sve više mladih što je važno jer je to deo etničkog identiteta. Smatram da je praktikovanje takve muzike blagotovorno za čovekovu dušu i poglede na svet, a nosi i određeni sistem vrednosti u nekim svojim okvirima. Mi smo se fokusirali na muziku sa šireg srpskog etničkog prostora tako da sem sviranja i pevanja koje je zastupljeno na teritoriji Republike Srbije negujemo i pesme Srba iz regiona što je potpuno prirodno jer je veoma važno da očuvamo naš etnički identitet. Tradicionalna muzika je nešto najlepše u svakom narodu – ističe Sanja Ranković koja se godina bavi istraživanjem srpske tradicionalne muzike, posebno na Kosovu i Metohiji gde, kako ističe, ta muzika živi. Profesorka na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Sanja Ranković u subotu je održala i stručni seminar na temu “Tradicionalno pevanje kao deo kulturne baštine” kojem su prisustvovali i članovi Đurđevka.

Pre nego što se osamostalio Ansambl “Đurđevak” je prvo bio u sastavu Kulturno-umetničkog društva “Đoko Patković” iz Bobote. Osnivač je Stanimir Perić koji danas živi i radi u Irskoj odakle se javio video porukom čestitajući Ansamblu jubilej. U rad ansambla su tokom deset godina bila uključena 33 člana uzrasta od 12 do 78 godina sa vukovarskog područja i šire, a danas ih je 11.

– Večeras im odajemo počast, a ujedno i svima koji su nam pomogli na tom putu kako finansijski tako i na bilo koji drugi način. Mi smo amaterski ansambl i jedino što imamo je ta ljubav i volja da negujemo i izvodimo srpsku tradicionalnu muziku na najbolji mogući način – kaže Jelena Ajduković.

Đurđevak iza sebe ima i dva studijska zapisa, CD “Amanaet” iz 2016.godine i DVD sa snimkom solističkog koncerta 2019.godine koji je realizovan u saradnji sa Etno grupom “Trag”. Trenutno se pripremaju za nastup sa Etno grupom “Iskon” koji će biti održan 9.decembra u Tenji.

D.Bošnjak

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.