Održana druga redovna sednica županijske Komisije za ravnopravnost polova

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Hrvatskoj obeležava već 23 godine, u Palati Srem u Vukovaru održana je druga redovna sednica Komisije za ravnopravnost polova Vukovarsko-sremske županije.

Statistički podaci pokazuju da je u Hrvatskoj i celom svetu nasilje nad ženama u porastu, a ova županijska komisija je i osnovana kako bi se žene ohrabrile da zlostavljanja koja trpe i prijave, rekao je predsednik ove komisije Srđan Jeremić.

– Naš zadatak je da vidimo šta kao županijska Komisija za ravnopravnost polova možemo da učinimo po ovom pitanju. Želimo da edukujemo žene, da im pošaljemo jasnu poruku, da Vukovarsko-sremska županija i kroz finansiranje rada Sigurne kuće u našoj županiji i kroz edukacije koje se pružaju u okviru Sigurne kuće svim ženama i od socijalne radnice i od adekvatnih psihologa koji tretiraju te žene, treba da potraže sklonište, treba da donesu ponekad i tešku odluku, ali odluku koja je sigurno njima u interesu jer nasilje niko ne treba da trpi – poručio je Jeremić.

Ivana Sučić, članica Komisije za ravnopravnost polova i predstavnica Udruženja Ba.B.e. održala je prezentaciju o ljudskim pravima žena.

– Žene imaju jednaka prava kao i muškarci, sve su to ljudska prava zato je vrlo važno da se prisetimo kako je sve to teklo tokom istorije, da to nije bila mala stvar kad su se žene izborile za pravo glasa, a potom i za sva ostala prava. S obzirom da nasilje nad ženama u osnovi ima rodnu neravnopravnost, smatramo da je ovo ključna stvar da se izjednačimo u pravima sa muškarcima i zbog toga smatramo da je ova tema veoma važna kako bismo shvatili koliko je važno i dalje se boriti za egalitarnost. Važno je napomenuti da feminizam ne znači da žene trebaju imati veća prava nad muškarcima, to znači isključivo borba za ravnopravnost među polovima – rekla je Sučićeva, koja je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poručila da nema opravdanja za nasilje i da nasilju uvek treba reći ne.

Članica komisije i poverenica Sindikata novinara Hrvatske Marija Molnar istakla je da je ovaj Sindikat u zadnjih nekoliko meseci primio i dokumentovao nekoliko vrlo ružnih slučajeva nasilja nad navinarkama.

– Kolegice sa našeg područja se proziva razno-raznim imenima, omalovažava, napada na radnom mestu i od strane poslodavaca i na terenu od strane političara. Nedavno smo imali jedan takav vrlo ružan slučaj na području Vukovara. Prebrojavaju im se krvna zrnca, omalovažava ih se, naziva pogrdnim imenima. Takva praksa mora stati, mi ćemo kao sindikat odreagovati i iskoristiti apsolutno sve zakonske mehanizme koji su nam dostupni da se ovakvi slučajevi procesuišu i kazne. Nedopustivo je da si političar, čovek, muškarac s pozicije moći dopusti da prebrojava krvna zrnca novinarkama i da dovodi u pitanje novinarski integritet, profesionalizam i postojanje kolegice kao žene. Isto tako imali smo i slučaj neprestanog verbalnog nasilja gde se nad novinarkama širi govor mržnje, gde ih se online maltretira, potiče ljude na mržnju. Imamo dokumentovane i pretnje smrću novinarkama na ovom području. Milsim da je situacija krajnje ozbiljna i da mi nismo javne osobe da bi se s nama tako postupalo – rekla je Molnar, koja je pozvala kolege novinare da se solidarišu sa novinarkama, da osveste problem nasilja, da su vrebalni napadi na granici fizičkog sukoba i da takva praksa mora stati.

S.M.