Završna konferencija Pronijevog trogodišnjeg programa “Prevenko”

Proni centar za socijalno podučavanje, danas je u Spajalici Gradske biblioteke Vukovar održao završnu konferenicju trogodišnjeg programa “Prevenko” čiji je cilj doprineti sprečavanju pojave zavisnosti među decom i mladima te eksperimentisanje sa sredstvima zavisnosti na području Vukovarsko-sremske županije.

– Ovom konferencijom Proni centar za socijalno podučavanje želi dati svoj doprinos obeležavanju Meseca borbe protiv zavisnosti, koji se svake godine u Hrvatskoj obeležava od 15. novembra do 15. decembra. Želja nam je i s javnošću podeliti rezultate i efekte provedenog programa kroz tri godine, istakli bi značaj prevencije te potakli uspostavu novih preventivnih programa, s obzirom da smo kroz provođenje ovog programa, a u stalnoj komunikaciji sa školama, uvideli veliki značaj redovnog provođena preventivnih programa unutar škola – rekla je u izjavi medijima voditeljka programa “Prevenko” Karolina Šoš Živanović.

Pronijevi parteneri su Osnovne škole Mitnica, Negoslavci i “Nikola Tesla” iz Mirkovaca, a u provođenju ovog programa, u raznim radionicama i edukacijama učestvovalo je 200 dece sedmih i osmih razreda s kojima je provedeno devet vršnjačkih kampanja. Edukacije je prošlo i 23 radnika ovih škola. Kroz projekat su obrađene četiri zavisnosti: alkohol, droga, kocka i moderne tehnologije.

– Deca su jako svesna posledica konzumacije alkohola i droge i to je nešto što je široj javnosti poznato kao nešto što nije dobro i čija konzumacija se ne odobrava u društvu. Međutim, s mladima se mora raditi na temi zavisnosti o novnim tehnologijama, tu spadaju i društvene mreže i Internet i video igrice, sve ono što oni još uvek doživljavaju kao vid zabave i ispunjenje slobodnog vremena. Još ne shvataju ozbiljnost ove zavisnosti. Tek kad smo im to rekli onda su se malo zamislili – rekla je Karolina Šoš Živanović koja smatra da je potrebno decu i dalje edukovati o zavisnosti o modernim tehnologijama.

Dubravka Lemac, direktorica Osnovne škole Mitnica zadovoljna je provođenjem projekta.

– Moram priznati da u početku nismo bili optimistični, s obzirom da je nove generacije teško uključiti u nove aktivnosti, posebno u programe prevencije. Kroz ove tri godine uključili smo sve generacije osmih razreda i nešto učenika sedmih razreda, tako da je iz naše škole više od 100 učenika učestvovalo u ovom programu. Zadovoljni smo jer su se učenici odazvali više nego što smo se nadali. Radionice su bile izuzetno korisne i vidim da su deca puno toga zapamtila, a i roditelji dolaze sa pozitivnim reakcijama. Učenici su osmislili scenario za predstavu na temu prevencije koju su danas izveli – pojašnjava direktorica Lemac.

Učenici OŠ Mitnica u izvođenju predstave o prevenciji zavisnosti

Ovom prilikom Dragana Samaržija, asistentica programa predstavila je analizu istraživanja o tome koliko su mladi upoznati sam zavisnostima.

– Na samom početku provođenja program učenici sedmih razreda imali su veliku količinu samopouzdanja da dovoljno poznaju teme zavisnosti, međutim kada smo provodili završno istraživanje sa (sada) učenicima osmih razreda, koji su dobili određene informacije, videli smo da su osvestili koliko im manjka ovakvih informacija – zaključila je Samardžija.

Partneri u provođenju ovog programa, osim škola su Grad Vukovar i Udruženje NE-ovisnost iz Osijeka, a saradnici su službenici Policijske uprave vukovrsko-srermske, koji su kroz program provodili radionice i predavanja kako deci tako i njihovim roditeljima.

Program “Prevenko” finansiran je sredstvima Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike te sufinansiran sredstvima Grada Vukovara. Iz Pronija se nadaju da će Ministarstvo objaviti novi konkurs kako bi nastavili s provođenjem ovog programa u istim, a po mogućnosti i u novim školama.

S.M.