SDSS-ova Dragana Jeckov apelovala na Vladu da pronađe način i amortizuje veliki gubitak koji preti lokalnim budžetima zbog depopulacije

Jedna od važnijih reformi u prošlom mandatu Vlade bilo je uvođenje Fonda fiskalnog izravnanja 2018. godine, kojim su osnaženi budžeti manje razvijenih jedinica lokalne samouprava i pružena prilika za finansiranje razvojnih projekta.

S obzirom na veliki pad broja stanovnika u najsiromašnijim delovima Hrvatske, u čemu prednjači Vukovarsko-sremska županija, koja je prema poslednjem popisu ostala bez 19,54 odsto stanovnika, to će znatno srezati prihode jedinica lokalne samouprave od fiskalnog izravnanja, zahvaljujući kojima su protekle četiri godine budžeti tih jedinica “prodisali”, upozorila je saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Pomaže se bogatim sredinama da održe standard javnih usluga, dok se kažnjavaju oni najsiromašniji, koji imaju najveći pad broja stanovnika. Opravdano pitamo kakav kvalitet javnih usluga će moći da pruže jedan Gvozd, Sisak, Vrhovine, Erdut, Negoslavci, Borovo, Udbina, Biskupija i druge jedinice lokalne samouprave koje pripadaju 1 ili 2 grupi prema stepenu nerazvijenosti, kad im se uzme do 30 odsto njihovih ionako malih budžeta – rekla je zastupnica Jeckov.

Na resorno Ministarstvo i Vladu apelovala je da pronađu načina da amortizuju veliki gubitak koji preti lokalnim budžetima zbog depopulacije.