Opština Erdut: Čvorkovac i PORC stipendiraju sedam učenika Srednje škole Dalj

Sedam učenika prvog i drugog razreda Srednje škole Dalj dobiće stipendije u iznosu od 400 kuna mesečno koje su za njih osigurali Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut i Komunalno preduzeće Čvorkovac. Danas su im u prostoru PORC-a uručeni ugovori o stipendiranju. Među stipendistima je i Tajana Sundić, učenica prvog razreda ekonomskog smera.

– Pre svega, zahvaljujem se na stipendiji koja mi mnogo znači kao poticaj za daljnje školovanje jer vidim da postoje ljudi koji nas podržavaju. Na ovaj način nam se otvaraju i vrata novih mogućnosti, projekata i novih iskustava – kaže Tajana. Ovo je četvrta godina zaredom kako učenici ekonomskog smera daljske srednje škole, prvog i drugog razreda, imaju mogućnost da dobiju đačku stipendiju.

– Kroz protekle četiri godine Čvorkovac je stipendirao 16 učenika, po četvero godišnje. Možda su to simbolični iznosi stipendija u današnje vreme, ali deset rata godišnje ipak sedne na račun ili kao džeparac ili kao mogućnost da se možda nešto novo nabavi i slično. Čvorkovac, inače, želi da ulaže u mladost naše opštine u znanja koja oni žele steći, a kada smo mi u pitanju to je područje zaštite životne sredine – ističe direktorica ovog komunalnog preduzeća Anđelka Tomašević. Uz stipendije, učenici i u PORC-u mogu dobiti određena znanja i veštine.

– Prošle godine smo s njima provodili jedan dobar projekta BIZ-Info kroz koji smo hteli da ih potaknemo da sami pišu svoje poslovne planove, da se upoznaju sa pojmom poslovnog plana i svim sadržajima u poslovnom planiranju. Tada smo i nagradili jednu učenicu za najbolje napisan poslovni plan i poklonili joj tablet. Mislim da je to dobro kako za učenike tako i za PORC da se kao lokalna razvojna agencija pozicionira i u odnosu na mlade ljude – ističe Bojana Orsić, direktorica PORC-a.

Srednja škola Dalj ima 52 učenika u tri smera. Osim ekonomista tu su i agro-tehničari i agro-turististički tehničari. Nakon što je krenulo stipendiranje ekonomista broj učenika u tom smeru se povećao za 50 odsto.

– Ove stipendije puno znače svima, pre svega školi, a onda i lokalnoj zajednici i svima nama koji smo iz ovog kraja. Sedam stipendiranih učenika je više od deset odsto učenika naše škole. Stimulativno je za decu, a nama istovremeno pomaže u radu – ističe direktor škole Rajko Lukić. Tako se inicijativa koju je pokrenuo načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić pokazala uspešnom.

– Cilj nam je bio da Srednja škola Dalj opstane i ostane jer je reč o obrazovnoj ustanovi koja je od posebnog interesa za Opštinu Erdut. Ovih godina su stipendisti bili dobri učenici koji su te stipendije opravdali. Drago mi je da na ovakav način možemo pomoći našim roditeljima i učenicima – zaključuje načelnik Vesić.

D.B.