U Gradskom muzeju Vukovar otvorena izložba posvećena radničkoj kulturi “Borova”

U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar juče je otvorena međunarodna izložba “Umetnik u pogonu”. Izložba je deo višegodišnjeg projekta “Misli modu” Mreže evropskih kulturnih instituta EUNIC, koja u saradnji sa Gradskim muzejom Vukovar, firmom “Borovo d.d.”, Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. novembra do 19. decembra u Vukovaru i Osijeku organizuje niz dešavanja, posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Cilj projekta je doprineti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umetnika, stručne javnosti, ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

Autor postavke izložbe je Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar i jedan od troje umetnika koji izlažu na ovoj međunarodnoj izložbi. Izloženo je sedam radova Zorana Šimunovića, Veronike Tzekove i Ivane Stećuk.

– Svako od nas ima svoj rukopis, neko se bavio tkaninom, neko gumom, a neko feminizmom. Ako vrtimo unazad tu priču industrijske baštine u fokusu je žena, a s druge strane radnik. Oni su nosioci svega ovoga. Stvaramo njima u čast, u želji da pokažemo jedan drugačiji i savremeni izraz, njihov doprinos nekad i sad očima umetnika – poručio je Šimunović, koji se zahvalio istoričarki Maji Jović, koja im je približila industrijsku baštinu i firmi “Borovo d.d” na saradnji.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i članica Uprave “Borova” Marijana Grubišić.

– Ponosni smo na našu tradiciju i radnike, koji čine srž našeg poslovanja. Bez ljudi nema ničega. Drago nam je da je ova inicijativa krenula od Goethe Instituta u Hrvatskoj i da smo imali priliku da vidimo kako i na koji način umetnici doživljavaju tu našu dugu tradiciju obućarstva– rekla je Grubišićeva.

Izložba, koju je otvorio zamenik gradonačelnika Filip Sušac, u Galeriji “Oranžerija” Gradskog muzeja Vukovar biće otvorena do 1. decembra.

Sinoć je u Kulturnom centru Osijek održana panel-diskusija “Održive modne prakse”, koja je okupila domaće i gostujuće dizajnere, modne stručnjake i aktiviste. Tema radničke kulture i uslova produkcije zajednički je imenitelj filmskog programa u osječkom kinu Urania. Gledaoci će tokom četiri ponedeljka, u periodu od 28. novembra do 19. decembra, uz cenu ulaznice od 25 kuna, imati priliku da pogledaju četiri naslova ” One day” , “Dva dana, jedna noć”, “Veliki gazda” i “Ja, Daniel Blake”.

D.Z.