Gradsko veće Vukovara: HDZ napustio sednicu, SDSS-ov Drakulić pitao o nepotizmu i netransparentnom zapošljavanju

Zbog fudbalske utakmice hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru, današnja sednica Gradskog veća Vukovara trajala je neobično kratko. U nešto više od sat i po vremena većnici su ispitali gradonačelnika na aktuelnom satu te usvojili sedam tačaka dnevnog reda većinom izveštaja o poslovanju preduzeća u vlasništvu Grada.

Nakon aktuelnog sata, većnici HDZ-a su napustili gradsku većnicu. Kako je pojasnio predsednik HDZ-ovog Kluba većnika Nikola Mažar, s jedne strane zato što je sednica sazvana u dane sećanja na žrtvu Vukovara, a s druge strane što su finansijske materijale o radu gradskih firmi dobili svega jedan dan pre sednice.

– Ova sednica danas je sazvana iz samo jednog jedinog razloga, da se maknu reflektori sa gradske firme Komunalac iz koje odlazi ne samo direktor nego tri glavne osobe: direktor, zamenim direktora i tehnički direktor. Svedoci smo u proteklom periodu devastacije gradskih firmi od Tehnostana, Gradske knjižnice, Komunalca, gde direktori ili dobijaju otkaze zato što nisu hteli biti politički poslušnici ili odlaze bezv razloga. Pred očima gledamo pad Penavinog holdinga koji najviše šteti radnicima gradskih firmi i građanima grada Vukovara – rekao je Mažar u izjavi medijima.

Gradonačelnik Ivan Penava je rekao da u poslovanju gradske firme Komunalac nema nikakvih problema i da nema mesta zabrinutosti, o čemu, kako je istakao, dovoljno govore finansijski pokazatelji i dobit poslovne godine ove gradske firme koja iznosi više od 540 hiljada kuna.

– Apsolutno me raduje što vidim da gradski većnici svih stranaka iskazuju bojazan i žaljenje šta će biti s obzirom na odlazak aktuelnog direktora. To znači da je taj direktor bio kvalitetan, da je bio dobar, unatoč tome što i kroz medije i kroz izjave političkih oponenata su ga pokušali predstaviti čovekom koji je na poziciju došao isključivo zbog nekog nepotizma, međutim svi rezultati , svih ovih godina, duboko realno osporavaju takve teze – rekao je Penava.

Penava je dodao da direktor Komunalca nakon osam godina odlazi iz privatnih razloga što je i sam Igor Štrangarević potvrdio na sednici Gradskog veća na kojoj su osim izveštaja Komunalca usvojeni i izveštaji ostalih gradskih firmi u prošloj godini: Tehnostana, Hrvatskog radio Vukovara i Vodovoda.

Nakon što je najavljen odlazak direktora Igora Štrangarevića i njegovih saradnika iz vukovarskog Komunalca 1.januara 2023. godine, u medijima su se pojavili napisi da u koalicionom dogovoru Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista čelno mesto Komunalca dolazi iz kvote Hrvatskih suverenista.

Potaknut takvim napisima, većnik SDSS-a Dejan Drakulić je na sednici Gradskog veća upozorio na nepotizam i netransparentnost prilikom zapošljavanja u gradskim preduzećima te o tome postavio pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

– Da li će gradonačelnik podržati praksu da političke stranke imaju ekskluzivno pravo da zaopošljavaju u gradskim firmama ne mestima direktora svoje ljude, prijatelje, kumove, poznanike ili pripadnike određene političke stranke? Da li gradonačelnik podržava transparentno zapošjavanje i da li želi omogućiti svim građanima jednake uslove za zapošljavanje? – pitao je Drakulić.

Penava je negirao da stranačka pripadnost ima bilo kakve veze s imenovanjima direktora u gradskim firmama.

– Meni doista nije jasno o čemu vi pričate! Dakle, imate pripadnika iz opozicije, imate dva člana od kojih je jedna pod upitnikom član vlasti, imate gradsku upravu i direktore gde se sam posmenjivao upravo, kako bi vi rekli, svojih. Obrazložite tezu argumentima, držimo se argumenata , pa ‘ajmo videti gde je ta zabrinutost! A opet ću na kraju završiti priču sa 500 hiljada kuna dobiti, a vi dalje izvlačite zaključke kakve hoćete – odgovorio je ljutito Penava.

Drakulić je ponovo podsetio na informacije do kojih su došli mediji iz vrha Hrvatskih suverenista.

– Piše ono što sam rekao, da mesta direktora u Komunalcu pripadaju određenoj političkoj stranci, da je to vaš koalicioni dogovor i da vi zapošljavate direktore na takav način. Ja samo postavljam pitanje zbog građana koji to čitaju, a i ja se pitam – rekao je Drakulić.

U situaciji kada prednost pri zapošljavanju imaju nosioci određenih stranačkih iskaznica, srpska nacionalna manjina je u još težem položaju, ističe Drakulić.

– Praksa pokazuje da su pripadnici nacionalnih manjina, a posebno srpske nacionalne manjine tu dodatno diskriminisani bez obzira na ovu političku podelu i tu neku vrstu nepotizma i zapošljavanja ljudi koji su bliski pojedinim fukcionerima ili političkim strankama, pripadnici srpske zajednice imaju taj dodatni teret da su diskriminisani zbog same svoje etničke pripadnosti – rekao je Drakulić dodajući da se prednost pri zapošljavanju koja je predviđena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina zaobilazi na sve moguće načine.

Na inicijativu predsednika Gradskog veća Željka Sabe sednice je započela minutom ćutanja za žrtve Vukovara.

D.B.