09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nagrađen literarni rad učenice Tehničke škole “Nikole Tesle” Selene Dedić

2 min read

Početkom ove nastavne godine Forum za slobodu odgoja raspisao je trinaestu godinu zaredom konkurs, kojim je pozvao na poticanje učenika da razmišljaju i kreativno se izraze o temama prihvaćanja, demokratije, ravnopravnosti i svim srodnim temama koje su njima važne i o kojima žele kreativno progovoriti i pomoći da i ove godine zavirimo u njihove svetove i čujemo njihove poruke.


Ključna pitanja ovogodišnjeg konkursa bila su koliko smo strpljivi i tolerantni i da li imamo poštovanja jedni prema drugima, šta je potrebno za bolje razumevanje sebe i drugih, kako možemo pomoći da se drugi osećaju prihvaćeno, posebno ukrajinski učenici koji pohađaju škole u Hrvatskoj, šta znači biti drugačiji i da li smo svi drugačiji, uz poruku za mir.

Tehnička škola “Nikole Tesle” iz Vukovara prijavila je rad učenice trećeg razreda Selene Dedić „Ja nisam sve ono što drugi misle da jesam“ pod mentorstvom profesorice hrvatskog jezika Irine Marić. Na konkursu je učestvovalo gotovo 1000 učenika u sledećim kategorijama:  video filmova, stripova, fotografija, likovnih radova, autorskih pesama, priča i pesama i školskih projekata.

Komisija Foruma za slobodu odgoja iz Zagreba odlučila je da među 25 najuspešnijih radova bude  i literarni rad Selene Dedić.

– Deca i mladi svojim radovima pokazali su nam da primećuju kako se razlike među nama produbljuju, kako je sve više vršnjačkog nasilja i neprihvaćanja, često su usamljeni i neshvaćeni, a pokazali su nam kako su trenutna ratna zbivanja ostavila trag i na njihove svakodnevice i razmišljanja. Istovremeno, njihovi radovi su puni optimizma i nade u bolju budućnost, ideja i poruka kojima žele ohrabriti druge – navode iz Tehničke škole “Nikole Tesle” u Vukovaru.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.