Društvo perojskih Crnogoraca iz Peroja u Istri posetilo Bijelo Brdo

U organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, pododbora Bijelo Brdo i Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” u subotu je u Domu kulture u Bijelom Brdu održan kulturno-umetnički program koji je započeo izvođenjem stare perojske pesme “Oj radosti veselosti” pevačke grupe Društva perojskih Crnogoraca iz Peroja u Istri.

– Društva perojskih Crnogoraca je osnovano 2001. godine. Imamo pet sekcija, a t su: folklorna, pevačka, sekcija za očuvanje folklorne baštine, sportska i duhovna sekcija. Sve sekcije spojene su u jednu s ciljem očuvanja folklora kao kompletnog življenja u Peroju. Svi smo deo svih pet sekcija. Inače se predstavljamo sa kolima, folklorom i pevačkom sekcijom. Večeras ćemo se predstaviti sa “Zetskim kolom”, sa spletom crnogorskih kola “Poigraj, poskoči” i spletom dečjih crnogorskih kola “Tita, Tita Loboda” – rekao je pre samog nastupa, Nikola Škoko, sekretar Društva perojskih Crnogoraca iz Peroja.

Društvo perojskih Crnogoraca iz Peroja

Tihomir Sekeruš, predsenik domaćeg Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda podsetio je da saradanja sa Društvom perojskih Crnogoraca iz Peroja traje od 2012. godine i da je ovo već četvrti susret, nakon pauze od nekoliko godina.

Nastup dečje grupe SKUD-a J.Jovanović Zmaj iz Bijelog Brda

Srpsko kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda obnovilo je svoj rad 1998. godine.

– Nakon par godina imali smo dobro razvijen kulturni život, u to vreme smo imali 5-6 sekcija. Od 2000. do 2012. godine imali smo dosta zapaženih nastupa i na Evropskoj smotri folklora srpske dijaspore i na Đakovačkim vezovima. Te 2012. godine smo i gostovali u Peroju. SKUD “Jovan Jovanović Zmaj” je imao po 5-6 sekcija, a od 2003.-2006. godine i dramsku sekciju. Trenutno imamo samo dve mlađe grupe: mlađu i stariju dečju grupu folklora i pevačku mušku grupu koja je zaživela 2015./2016. godine, koja pokušava da opstane i večeras imaju nastup. Naša dečja grupa nastupa sa koreografijama “Mi smo deca vesela” i “Divna” – rekao je Sekeruš i najavio da će nagodinu obeležiti 100 godina organizovanog kulturnog života i rada u Bijelom Brdu.

Nastup Pevačke grupe Društva perojskih Crnogoraca

Nakon nastupa, svi članovi gostujućeg društva popeli su se na binu i prisutnima otpevali nekoliko poznatih pesama među kojima i crnogorsku pesmu “Još ne sviće rujna zora”, koja je na mnogobrojnu publiku ostavila najlepši utisak.

S.M.