Otvorena izložba slika sa 31. međunarodne likovne kolonije u Borovu

U Galeriji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” pri Osnovnoj školi Borovo sinoć je otvorena izložba slika sa ovogodišnje 31.međunarodne likovne kolonije u Borovu, koja je održana od 2. do 4. septembra.

– Na ovogodišnjoj koloniji učestvovao je 31 umetnik iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, Srbije i BIH-a. Tom prilikom nastao je 61 rad, 58 slika u tehnikama ulja na platnu i akrila na platnu, dva duboreza u drvetu i jedna skulptura od drveta – rekao je na otvaranju izložbe predsednik društva Rado Bosić, posebno istakavši učešće mladih umetnika. Na ovogodišnjoj koloniji učestvovalo je šestero mladih, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i onih koji su završili umetničke škole i akademije, što je ispred Opštine Borovo, kao generalnog pokrovitelja kolonije, pozdravio i načelnik Zoran Baćanović u svom obraćanju.

Među učesnicima kolonije prošle i ove godine bile su i dve 13-godišnje prijateljice i učenice Osnovne škole “Siniša Glavašević” iz Vukovara, Milica Vukosavljević i Vanja Nikić.

Milica je za svoj rad izabrala motiv čamca na jezeru.

– Smatram da je svake godine sve lepše i bolje, kako moj uspeh tako i radovi ostalih autora i ugođaj kolonije. Radila sam akrilnim bojama, sa kojima više radim i kod kuće pa sam se zato odlučila za akril na platnu, da budem sigurna – priča Milica, koja nakon osnovne škole želi da upiše Školu za primenjenu umetnost i dizajn u Osijeku.

Vanja se odlučila za ulje na platnu, a naslikala je hram Svetog Save u Beogradu.

– Kada mi je dosadno i ne znam šta da radim uzmem papir i crtam. Najviše volim skice urađene olovkom i ulje na platnu. Slikarstvo za mene predstavlja način da iskažem ono što ne mogu rečima – ističe Vanja, koja još nije sigurna šta želi da studira pa će nakon osnovne škole upisati gimnaziju.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Vanjina majka Tatjana Lipovac.

– Naravno da sam ponosna. Moja Vanja se “igra” bojama od svoje druge godine. U tom nekom periodu je već pokušavala da crta i pravi boje. Najsrećnija je bila kad stavimo platno na sto i pustimo je da se igra bojama. Znala je po dva sata biti time zaokupljena. Kad joj dosad oboji rukice i kaže “mama dotovo” – priseća se Tatjana, ponosna što slika njene Vanje sa Škole kaligrafije u Dalj planini krasi prostorije Ministarstva obrazovanja.

Pre otvaranja izložbe prisutni su minutom ćutanja odali počast tragično stradaloj sekretarki društva Jasni Veselinović. Izložba je prodajnog karaktera, a svi koji su kupili sliku i na taj način pomogli rad društva dobili su popust od 20 odsto.

D.Zečević