26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pupovac u Vukovaru: Ništa nas neće sprečiti da odamo poštovanje svim žrtvama

5 min read

Delegacija Srpskog narodnog veća i srpskih organizacija u Hrvatskoj koju je predvodio predsednik SNV-a Milorad Pupovac odala je počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima 1991. godine, kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. S Pupovcem su bili i predsednica Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih “Protiv zaborava” Marica Šeatović i saborski zastupnik Boris Milošević. Vence su prvo položili u Dunav kod Veslačkog kluba u Vukovaru.

– Jedan za žrtve građana srpske nacionalnosti koji su pre izbijanja i tokom ratnih sukoba skončali u vodama Dunava , a drugi za žrtve hrvatske nacionalnosti koje su tokom sukoba završile u vodama Dunava. Venac smo položili i na Ovčari za sve koji su tamo mučki ubijeni – rekao je Pupovac u izjavi medijima nakon što je u hramu Svetog oca Nikolaja u prisustvu episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i starešine hrama Saše Kuzmanovića, zajedno sa predstavnicima Srba u Vukovaru i okolini zapalio sveće za sve ubijene, poginule i stradale u Vukovaru. Podsetio je da je ovaj hram pre mesec dana osveštao patrijarh srpski Porfirije i da je tom prilikom izrazio žaljenje za stradanje ovog grada, njegovih stanovnika, kao Hrvata tako i Srba i pozvao “da poštujemo žrtvu s jedne strane, a s druge strane da gradimo međusobne odnose”.

– Greše oni koji smatraju da odavanjem poštovanja bilo prema žrtvama koje su završile u Dunavu, bilo prema žrtvama koje su završile na Ovčari, bilo prema svim žrtvama u gradu Vukovaru koje su stradale u ratnim godinama neovisno o tome s koje strane dolazili, imamo neku drugu nameru ili pomisao osim sećanja na žrtve i njihovo priznavanje. To ćemo činiti i ubuduće. I neće nas u tome omesti ništa, niti popreki pogledi jednih, niti popreke reči drugih. Smatramo ovo jedinim ispravnim putem, jedinim načinom kako možemo stvoriti mir i u gradu i u Hrvatskoj i jedini način kako možemo pokazati istinski humani osećaj sućuti prema ljudima koji su stradali, a to je i smisao onoga što činimo – poručio je Pupovac . Na pitanje novinara hoće li doći u Kolonu sećanja, Pupovac je odgovorio da je već bio i da će ponovo doći kada se za to odluči.

– Ja i drugi predstavnici SDSS-a smo bili u koloni i bićemo u koloni kada se odlučimo da ponovo budemo. Naše današnje prisustvo ovde je kao da smo u koloni. Način na koji se ovde i na drugim mestima odnosi prema zastupnicima SDSS-a i Srba kad su posredi politike sećanja nije takav da ga možemo dobro razumeti. Danas sam ovde da bih se sećao žrtava i neću dopustiti da se uvedem u bilo kakakv prostor u kojem će se sećanje na žrtve skrnaviti. Niko ne treba biti ponižavan i vređan, niko ne sme biti osporavan u onome što smatra da je neohodno da se seća žrtava – naglasio je Pupovac.

Medijima se obratila i Marica Šeatović, predsednica Udruženja “Protiv zaborava” za koju su ovi dani posebno teški jer je 1991.godine u Novskoj ubijen njen suprug zajedno sa još troje komšija i rođaka.

– Žrtve ne delim, bila sam na mnogim stratištima i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Moj suprug je ubijen 21.novembra, kao osveta za Vukovar. Meni je jako teško doći, ali u ime svih onih koji traže svoje, ja dolazim da odam počast i na Dunav i na Ovčaru. Na Ovčari sam bila pet-šest puta i više, što mnogi Hrvati nisu – poručila je Marica Šeatović.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.