Međunarodna izložba posvećena radničkoj kulturi Borova uz popratni program u Vukovaru i Osijeku

Mreža evropskih kulturnih instituta EUNIC, u saradnji sa Gradskim muzejom Vukovar, firmom “Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. novembra do 19. decembra u Vukovaru i Osijeku održava niz dešavanja, posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Ona su deo EUNIC-ovog višegodišnjeg projekta “Misli modu”, čiji je cilj doprineti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umetnika, stručne javnosti, ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

U Vukovaru je u saradnji sa Gradskim muzejom Vukovar i firmom “Borovo d.d.” za troje umetnika – Zorana Šimunovića (HR), Ivanu Stećuk (HR) i Veroniku Tzekovu (AUT) realizovana umetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom istoričarke Maje Jović.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, međusobni dijalog umetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih dela objedinjenih u izložbi “Umetnik u pogonu” koja će od 22. novembra do 1. decembra 2022. godine biti prikazana u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar sa Zoranom Šimunovićem, ujedno kao kustosom.

Tema radničke kulture i uslova produkcije biće i zajednički nazivnik filmskog programa koji će se za širu publiku biti predstavljen u saradnji s Kinematografima Osijek u kinu Urania, ponedeljkom od 28. novembra do 19. decembra.

U saradnji sa Kulturnim centrom Osijek u gradu na Dravi 22. novembra biće održana panel-diskusija “Održive modne prakse”. Razmenom najboljih praksi domaćih i gostujućih dizajnera i modnih stručnjaka i aktivista, sa Leom Vene iz Centra za istraživanje mode kao moderatorkom, biće otvorena diskusija o pitanjima održivosti u proizvodnji i konzumaciji mode s posebnim naglaskom na podsticanje interesa i angažmana mlađe publike, najavili su iz Goethe-Instituta Kroatien.