07/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Stara Drava” iz Bijelog Brda: Edukativnim radionicama do ekološke osveštenosti

4 min read

Ekološko udruženje “Stara Drava” iz Bijelog Brda provodi projekat pod nazivom “Ne bacaj, upotrebi ponovno” s ciljem smanjivanja količine otpada i ponovne upotrebe otpada.

– Budući da se jako puno otpada stvara u domaćinstvima, a imamo mogućnosti taj otpad pretvoriti u nešto korisno došli smo na ideju o provođenju ovakvog projekta. Predviđeno trajanje projekta je tri meseca, a cilj projekta je smanjiti količinu otpada i ponovna upotreba odbačenih stvari koje bi inače završile kao otpad, te putem edukacije učesnika o mogućnostima ponovne upotrebe uticati na njihovu ekološku osveštenost kao efikasnu metodu raspolaganja otpadom – kaže predsednica udruženja “Stara Drava” Gordana Čer Krnjajić. Projekat koji sufinansira Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost započeo je panel-raspravom o pravilnom razvrstavanju otpada i recikliranju na kojojoj su učestvovali zainteresovani stanovnici Bijelog Brda.

– Recikliranje počinje kod kuće i potrebno ga je provoditi svakodnevno jer se gotovo sve što koristimo može reciklirati. Više od 2/3 kućnog otpada možemo odvojiti i ponovno iskoristiti te na taj način smanjiti količine otpada na odlagalištu, dobiti nove proizvode uz manji utrošak vode, energije i materijala, ali i sprečiti emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrejavanje – ističe Gordana Čer Krnjajić i navodi nekoliko primera i korisnih saveta o tome kako možemo smanjiti količinu otpada u domaćinstvu.

– Razmislite pre same kupovine da li vam je taj proizvod zaista potreban, kupujte reciklirane proizvode u što većoj meri i samo ono što ćete stvarno koristiti, proizvod koji više ne koristite nemojte bacati već ga poklonite i prenamenite, birajte proizvode sa što manje ambalaže, izbegavajte kupovinu jednokratnih proizvoda kao i pojedinačno pakovane proizvode, koristite punjive baterije, plastične vrećice zamenite platnenim, a plastične flaše zamenite staklenim, od organskih ostataka napravite kompost – savetuje naša sagovornica.

U projektu su planirane dve edukativne i kreativne radionice na kojima će učesnici naučiti kako da odbačenim predmetima daju novu upotrebnu vrednost.

– Na prvoj edukativnoj radionici učićemo o tome kako odbačenom tekstilu (odeća i obuća) dati novi oblik i novu upotrebnu vrednost , npr. izrada ukrasnih jastučnica od starih košulja, koristi od mandžete za košulje, izrada tepiha od pamučne majice, sadnja biljnih sadnica u odbačenu obuću.., a pripremamo i edukativne letke. Druga edukativna radionica biće posvećena robi široke potrošnje, kako ponovo upotrebiti stari papir i odbačeno kuhinjsko posuđe i pribor. Teme radionice biće izrada ukrasa od papira, izrada predmeta od papira, kaširanje starog papira…Odbačeno kuhinjsko posuđe može se koristiti za sadnju biljnih sadnica i izradu ukrasa. Ideja je puno i uz malo dobre volje i spretnih ruku nožemo dati novu upotrebnu vrednost većini odbačenih stvari – priča Gordana Čer Krnjajić.

Ekološko udruženje “Stara Drava” osnovano je pre 13 godina, a danas broji 12 članova koji volonterski deluju na zaštiti životne sredine i ekološkoj osveštenosti stanovništva.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.