U Dalju obeležen Dan Opštine Erdut: Za tri godine rođeno više od 100 beba

U Domu kulture u Dalju u petak je održana svečanost povodom Dana opštine Erdut, 12.novembra. Proslava je zadnje dve godine izostala zbog pandemije koronavirusa pa je načelnik Jugoslav Vesić u svojoj prezentaciji predstavio projekte i rezultate u protekle tri godine, kojima su nastojali poboljšati uslove za život svojih stanovnika.

– Kroz različite edukacije i pristup našim građanima uspeli da da zadržimo mlade ljude. Imamo veliki broj mladih poljoprivrednika, koji se bave povrtlarstvom, voćarstvom, prodajom na kućnom pragu, ali i putem dostava. Kroz demografske mere mlade ljude pratimo od rođenja preko školovanja do zapošljavanja. To su izuzetno važni projekti, ulaganje u ljude je prioritet. Želimo da naša opština bude zelena, zdrava i pametna – poručio je, između ostalog, načelnik Vesić.
 
Za tri godine je rođeno više od stotinu beba, u vrtiću je 113 mališana, uskoro će biti zaposleno 45 žena koje će kroz projekat “Zaželi” brinuti o starima. U planu je dnevni boravak za stare, izgradnja kapaciteta za digitalni marketing, ekološko-edukativni centar Banjkas, izgradnja sistema odvodnje i još puno toga.
 
Među brojnim uzvanicima bila je i predsednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić koja je istakla dobru saradnju sa Opštinom Erdut, navodeći primer projekta besplatnog školskog obroka za sve učenike u županiji.

– Opština Erdut se uključila s velikim postotkom sufinansiranja od 30 %. Kada je projekat započeo Osječko-baranjska županija je za više od 300 učenika osigurala više od 500.000 kuna – rekla je Bagarićeva.
 
Na današnji dan, 1995.godine potpisan je Erdutski sporazum kojim je završen rat na ovom području i započeo proces mirne reintegracije. Na značaj politike mira ukazala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Imali smo priliku da vidimo šta su rezultati politike mira, tolerancije i napretka. Ono što je obeležilo ovaj izveštaj su demografske mere, kojima je Opština Erdut pristupila vrlo ozbiljno i temeljito. Očekujemo da će i u budućnosti te mere dati značajne rezultate. Ponosna sam što dve najznačajnije firme ili institucije u ovoj opštini, Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut i komunalno preduzeće “Čvorkovac” vode žene. Njihov uspeh je očigledan, nešto što je opipljivo i hvale vredno. Vrednim ženama na čelu “Čvorkovca” i PORC-a takođe čestitam! – poručila je zastupnica Jeckov.

D.B.