09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Župan Dekanić uručio ključeve novih vozila hitne pomoći

4 min read

Zavodu za hitnu medicinu Vukovarasko-sremske županije, župan Damir Dekanić juče je uručio ključeve tri nova, potpuno opremljena vozila za hitnu pomoć.

– Možda se nedovoljno ističe, ali Hitna medicina u našoj županiji je perjanica onakva kakva bi trebala biti. Iz izlaganja Mate Matića, direktora Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a, vidi se s čim smo krenuli, šta sada imamo i gde idemo. Moram zahvaliti Opštoj bolnici Vinkovci koja je bila vlasnik ovog zemljišta i darovala ga gradu Vukovaru. Sada idemo sa novom zgradom, sa potpuno novim uslovima, opremljenim u ovaj prilici sa ova tri vozila. Svi oni koji su, nažalost, u potrebi koristiće usluge Hitne službe imaju odlične uslove i veliku šansu da prežive u ekstrenim situacijama. Nadam se da će ova vozila imati što manje posla te da će svi korisnici izaći sa što manje posledica – rekao je župan Damir Dekanić.

Mate Matić, direktor Zavoda za hitnu medicinu VSŽ

Primopredaji vozila pristustvovali su direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i direktor Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-sremske županije Mato Matić koji je prilikom predstavljanja županijskog Zavoda za hitnu medicinu podsetio da je Zavod započeo s radom 2011. godine. Nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-sremske županije ispostave Vukovar završena je krajem prošle godine, a krajem aprila počela je s radom u novim prostorima. Radovi su počeli 2020. godine i u celosti ih je finansirala županija. Investicija je vredna oko 4,5 miliona kuna.

– Vozila će značiti pacijentima dodatnu sigurnost i udobnost. Kad smo 2011. godine krenuli sa radom zavoda imali smo tri ispostave Vinkovci, Vukovar i Županju, preuzeli smo 55 radnika i četiri stara vozila. Danas imamo šest ispostava sa sedam timova. Još smo proširili mrežu na Otok, Drenovce i Ilok. Od srca se zahvaljujem Vukovarsko-sremskoj županiji, županu i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu i direktorici doktorici Maji Grba Bujević koja je sve ove okvire i stvorila, a mi samo kao ustanova iskoristili ponuđene mogućnosti – rekao je Matić.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, koja je takođe prisustvovala primopredaji, istakla je da je potrebno voditi brigu o edukaciji ljudi, o ulaganju u infrastrukturu i opremu te dostupnost timova.

– Veliko je zadovoljstvo ovde biti zato što je svaki put kad dođem neki novi iskorak. To je posledica 11-godišnjeg intenzivnog zajedničkog rada Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nacionalnog nivoa kao i županije koja upoznaje potrebe koje imaju Hitne službe. Imali smo četiri tima, a danas sa ponosom mogu reći da imamo sedam timova koji pokrivaju smenu. Imali smo četiri vozila, danas ih imamo osamnaest plus još ova tri. Imali smo i mali neuslovni prostor, a sada imamo odličan prostor. Imali smo tri doktora, a sada ih ima dvadeset, od toga dva specijalista Hitne medicine, razvijamo struku, a sve je to za dobrobit naših pacijenata – rekla je ovom prilikom Maja Grba Bujević.

Foto: Vukovarsko-sremska županija

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.