Žene sa istoka 2: U Borovu održano predavanje o Milevi Marić Ajnštajn

U okviru projekta “Žene sa istoka 2 ” , u biblioteci borovskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, održano je predavanje na temu “U senci supruga genija – Mileva Marić Ajnštajn”. O srpskoj naučnici, matematičarki i fizičarki koja je rođena 1875. godine u Titelu u Srbiji, a umrla 1948. u Cirihu u Švajcarskoj, govorila je profesorka istorije Mirjana Oreščanin. Iako je živela u vreme kada su vladale brojne predrasude prema ženskoj deci i ženama uopšte, kojima je bilo uskraćeno i pravo na obrazovanje, Mileva Marić je, zahvaljujući svojim roditeljima i svom znanju, uspela da ode na školovanje u Švajcarsku gde je upoznala, a kasnije se udala za Alberta Ajnštajna.

– Studirala je na najboljoj i najuglednijoj Politehničkoj državnoj školi u Cirihu. Bila je jedina žena koja je u to vreme studirala fiziku i već tada se isticala svojim znanjem i radom. Kako je u to vreme bilo gotovo nemoguće da žene studiraju tako je bilo nemoguće da objavljuju radove zbog čega je ona zajedno sa svojim suprugom Albertom Ajnštajnom objavljivala radove koje su oboje potpisivali – priča Mirjana Oreščanin.

Zbog toga se danas sve više govori o tome da je za Ajnštajnovu Nobelovu nagradu zaslužna upravo njegova supruga Mileva.

– Iako su arhive tek nedavno otvorene, 51 godinu nakon Ajnštajnove smrti, iz Milevinih rukopisa se može iščitati da je ustvari ona napisala, prvi puta još 1916. godine, formulu o teoriji relativnosti m ali za muški aupn svet je to bilo nerijubvatkjiov, jer opun je bilo lakše verovati da je jednu takvu genijalnu formulu napisao razbarušeni, luckasti, nekonvencionalni naučnik kakav je bio Albert, nego da je jedno takvo naučno otkriće nastalo za kuhinjskim stolom kao što je to radila Mileva – govori profesorka Oreščanin.

Mileva i Albert su imali buran brak koji je završio razvodom zbog Albertove veze sa rođakom Elzom. Nobelovom nagradom za fiziku, Ajnštajn je stekao slavu, a Mileva je dobila novac kojim je izdržavala porodicu i plaćala lečenje jednog od dva sina koji je oboleo od šizofrenije. Mileva je nakon svoje smrti jedno vreme bila potpuno zaboravljena, a srpski narod joj se 2005.godine, kada su pronađeni njeni zemni ostaci, odužio spomen pločom postavljenom na groblju u Cirihu.

Predavanje o Milevi Marić Ajnštajn održano je u okviru projekta “Žene sa istoka 2 ” koji provodi Udruženje Negoslavčanke u saradnji sa još nekoliko udruženja na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Tokom projekta je u proteklih nekoliko meseci održano niz edukativnih i kreativnih radionica u kojima je učestvovalo više od dve stotine žena. Za kraj projekta predviđena je predstava, najavila je Biljana Pejić, predsednica Udruženja žena Negoslavčanke.

– To je fantastična monodrama “Lina sa kamena tvrda” u izvođenju Vesne Stanković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja je za tu ulogu dobila četiri međuanrodna priznanja i nagrade. Pozivam sve zainteresovane da 10.decembra dođu u Srpski dom. Početak predstave je zakazan za 18 časova – poručila je Biljana Pejić.

D.B.

Foto: Facebook/Udruženje žena Negoslavčanke