U Borovu podeljeno više od tri stotine paketa sa hranom

U Borovu je prepodne organizovana prva od pet podela paketa hrane, u okviru projekta “Kap dobrote 3”, sufinansiranog sredstvima Evropske unije iz Fonda evropske pomoći za najugroženije (FEAD), koji provodi Humanitarno udruženje “Duga” iz Vukovara.

Korisnicima, među kojima je najviše penzionera, svaka pomoć je dobrodošla, a većina njih je pakete dobijala i u prethodnoj fazi ovog projekta.

– Ovo je treći put da dobijam paket, to mi puno znači, s obzirom da primam penziju od svega 2.000 kuna. Voleo bih da ovakvih podela bude više tokom godine. Hvala “Dugi” – rekao nam je jedan penzioner iz Borova.

– I prošle godine sam primala pakete i zadovoljna sam. Hvala puno ovim ljudima koji brinu o nama. Primam 1.900 kuna penzije, kad poplaćam račune ostane mi 200-300 kuna. Da mi deca ne pomažu ne bih mogla preživeti. Ova pomoć mi puno znači. Lepo je kad se neko brine o nama starijima – priča penzionerka iz Borova.

Podeljeno je više od tri stotine paketa, saznajemo od Tamare Mikulić, predsednice Humanitarnog udruženja “Duga”, koje je osnivač i Socijalne samoposluge u Vukovaru.

– U Borovo smo danas došli sa 307 paketa, od kojih je 12 bilo za dob od 0-15 godina. Prioritet je starije stanovništvo i penzioneri, u dobi 65+ sa primanjima do 2.500 kuna za samca, odnosno do 1.500 kuna po članu porodice, zatim osobe mlađe od 65 godina po istom kriterijumu i korisnici zajamčene minimalne naknade. Popis korisnika razlikuje se u odnosu na prethodnu fazu. Imamo ljude koji su prvi put došli po pakete. Ostalo su korisnici koji su pakete dobijali i ranije. Penzije pomalo rastu, ali su to male penzije, tako da ispunjavaju kriterijume projekta –  kaže Mikulićeva.

Iako je upis korisnika u Borovu bio organizovan 24. oktobra, sa svakom podelom javljaju se i neke nove porodice i pojedinci kojima je potrebna pomoć.

– Danas smo upisali nekih 15-20 novih porodica i samaca. Njih planiramo uvrstiti u drugu podelu paketa. Verujem da će se i prilikom druge podele paketa pojaviti neki novi ljudi kojima je potrebna pomoć. Ukoliko bude prostora nećemo ih odbiti, ali ne možemo ništa obećati, s obzirom na ograničen broj paketa – napominje Tamara Mikulić.

Do kraja projekta biće podeljeno ukupno 12.000 paketa za odrasle i 3.000 za decu, na području Vukovara i sedam okolnih opština, među kojima je i Opština Borovo. Paket sadrži 16 prehrambenih artikala. Druga podela paketa sa hranom u Borovu planirana je u januaru 2023. godine.

D.Z.