U borovskoj biblioteci održana radionica za decu “Pozorište senki” kojom se potiče važnost čitanja

U okviru “Meseca knjige” koji se održava od 7. do 9. decembra, u prostoru borovske biblioteke održana je druga radiconica za decu na temu “Pozorište senki”. Deci prvih razreda borovske škole predstavljen je rad biblioteke kao i priča “Ogledalce”. Kako su doživeli bibilioteku i priču kroz “Pozorište senki” rekli su nam učenici prvog razreda Vuk i Milana.

– U biblioteci sam video puno knjiga i volim da posuđujem knjige. Knjige je važno čitati da bi bili pametniji – kaže Vuk Ristić.

Milana Čupić, učenica 1. razreda Osnovne škole Borovo kaže da je saznala da bibiloteka SKD-a “Prosvjeta” Borovo ima 11 hiljada knjiga i da je važno knjige vratiti čitave i uredne.

O važnosti pisma i čitanja knjiga decu, pored roditelja, podučavaju učitelji Dragan Rakazović i Ljiljana Dokić koji su decu i doveli u biblioteku.

– Pripremili su nam pozorišnu predstavu “Pozorište senki” koju deca nisu imala priliku još da gledaju tako da su oduševljeni. Po radovima se vidi da im se predstava svidela, a i naučili su nekoliko novih podataka o našoj biblioteci. Na časovima srpskog, hrvatskog jezika i na svim ostalim predmetima potičemo čitanje jer da bismo saznali neki novi podatak moramo nešto da naučimo, a naučićemo tako što ćemo da pročitamo. Deca su danas dosta elektronički opismenjeni tako da svi znaju otići na Google, a da bi mogli da pogledaju šta piše moraju i da pročitaju – pojasnila je učiteljica Dokić.

U sklopu ovog programa za decu borovskog vrtića u ponedeljak je odigrana predstava “Kućica u šumi”, rekla nam je bibliotekarka Vedrana Spasojević.

– Cilj ovih radionica je omogućiti deci da dolaze što češće u biblioteku, posuđuju knjige i da steknu naviku čitanja knjiga. Ovom prilikom sva deca, uz poklončiće dobijaju i članske iskaznice. Ovim putem pozivamo sve roditelje da dovedu svoju decu, da posuđuju knjige, da čitaju sa decom i da čitaju svojoj deci jer čitanje priča i bajki od najranije dobi ima veliki značj i važnost za razvoj svakog deteta kao i vreme koje roditelji provode sa svojom decom – poručila je bibliotekarka Vedrana Spasojević.

U planu je da biblioteka Srpskog-kulturnog društva “Prosvjeta”, pododbora Borovo ugosti i učenike trećih razreda Osnovne škole Borovo kojima su radionice takođe namenjene.

S.M.