Slavica Janković, samohrana majka koja za život zarađuje vozeći “šleper” ima priliku da postane “Najradnik” u 2022.godini i osvoji 100.000 kuna, treba joj vaša pomoć!

Slavica Janković iz Borova, koja danas živi u Vukovaru, zaposlena kao vozačica kamiona u firmi Orao iz Osijeka, plasirala se u top deset kandidata od 780 prijavljenih za izbor “Najradnika” za 2022. godinu koja donosi i novčanu nagradu od 100 hiljada kuna, ali će o konačnom pobedniku odlučiti građani svojim glasovima. Izbor za naj radnika organizuje udruženje “Mali svjetionik” iz Zagreba, a nagrada nosi naziv po njegovom osnivaču dr Draženu Glavašu koji je promovisao vrednosti poštenja i rada. Vest da je ušla u najuži izvor zvučala joj je neverovatno.

– Prvo sam pomislila da je u pitanju šala i čak sam pitala da li se to neko šali sa mnom ili je skrivena kamera. Voditeljka projekta Ružica mi je odgovorila da nije reč o šali i da me je za naj radnika prijavio kolega iz Vukovaršpeda gde sam ranije vozila kamion, koji je dao moj opis i kakva sam na poslu. Onda sam shvatila da stvarno nije šala – rekla nam je Slavica s kojom smo telefonski razgovarali nakon istovara robe u Županji dok se pripremala za novu rutu prema Novom Sadu. Slavica je 49-godišnjakinja, samohrana majka koja brine o 14-godišnjoj ćerki, ali i bolesnom ocu. Iako poslednjih pet godina za život svoje porodice zarađuje vozeći grdosiju od 40 tona i 17 metara dužine i njena dotadašnja profesionalna karijera je vrlo zanimljiva.

– Radila sam 10 godina kao mesar od  Istre do Slavonije zahvaljujući Živojinu Bođirkoviću koji je mene sve naučio što se tiče “mesarije” , dao mi je temelj i osnovu posla mesara .Kod njega sam radila tri i po godine , a onda me je život , koji je bio turbulentan zbog porodičnih problema, bacao bukvalno po svim gradovima Hrvatske. Radila sam i u Ravliću gde sam stekla rutinu , a zatim u elitnoj mesnici Libero  u Puli gde je jako teško “upasti” jer rade samo odabrani mesari. Volela sam taj posao i bilo mi je teško da ga napustim, ali sam morala sam zbog zdravstvenih problema. Onda sam ušla u prekvalifikaciju za vozača, Evropska unija je to stipendirala preko HZZ-a i “upala” sam među 5 kandidata od 70 prijavljenih – priča Slavica.

Prvo vozačko iskustvo stekla je u Engleskoj gde je provela devet meseci. Zbog ćerke i oca koji se razboleo vratila se u Hrvatsku.

– Ćerka je jako patila za svojom školom za svojim prijateljima, pisala je zadaće iz Hrvatske uporedo sa engleskim zadaćama jer se bojala da će zakasniti u gradivu ako se vratimo. Meni je bilo strašno gledati da mi ćerka pati….Imam sestru u Engleskoj koja tamo živi 25 godina, položila sam ispit tamo da mogu voziti kamion po njihovim pravilima, dobila sam nacionalni broj za ostanak…Sve sam to ostavila i došla kući zbog ćerke i zbog oca koji je ostao u jednom trenutku sam nakn moždanog udara. Bilo mi je žao da je sam jer je polupokretan i odlučila sam da se vratim u Hrvatsku i radim ovde i za manje novca, ali sam bar “svoj na svome” – ističe naša saagovornica.

Slavica bi volela da jednog dana ima svoj vlastiti kamion i firmu za prevoz, a titulu “Najradnika” priželjkuje najviše zbog svog oca.

– Najviše bih to volela zbog tate koji je bio jako vredan i radan čovek, koji je moj životni idol  i jako mi je teško pala njegova bolest .Ostavila sam sve tamo u Engleskoj, i bolji život , bolju perspektivu i rekla sam sebi da ga nikad neću napustiti. Iskreno da vam kažem, da postoji mogućnost na tom takmičenju da se bira da li želim onu statuu ili 100 hiljada kuna , ja bih pre izabrala onu statuu najboljeg radnika Hrvatske samo zbog mog oca Miodraga Jankovića – poručila je Slavica.

Svi koji žele pomoći Slavici Janković da pobedi i osvojili titulu “Najradnika” Hrvatske, mogu glasati do petka, 11.novembra do 16 časova putem telefona 061 5601 tako što će odabrati kandidata pod rednim brojem 6 ili poslati SMS na broj 666 999 uz ključnu reč KANDIDAT6 bez razmaka. Cena jedne SMS poruke iznosi 3,72 kn. Više o načinu glasanja pročitajte na stranici Malog svjetionika.