Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine donirala 10 tona mandarina

Kamion sa deset tona mandarina koje Dubrovačko-neretvanska županija tradicionalno daruje Vukovarsko-sremskoj županiji i ove godine je stigao u Vukovar. Ovu značajnu donaciju i prijatelje s juga Hrvatske dočekao je vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Drago mi je što vidim drage prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije, župana Dobroslavića koji je pokretač ove akcije i već trinaestu godinu učestvuje u akciji. Ja sam samo nastavio jednu dobru humanitarnu akciju, koja je pokazatelj sve bolje saradnje i razvijanja odnosa u turizmu i privredi dve županije – rekao je župan Dekanić dodajući da će Vukovarsko-sremska županija uzvratiti donacijom jabuka.

– Ovo je predbožićni poklon i znak prijateljstva i dobre saradnje – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je zadovoljan ovogodišnjim urodom mandarina.

– Godina je bila dobra, ali nije bila najbolja jer je količinski bilo i boljih godina. Procenjuje se da je ovogodišnji urod oko 40 hiljada tona. Ovo je jedan sjajan proizvod oko kojeg se naši ljudi puno trude, a i Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede pomaže. Imamo jedan ekološki čist proizvod i ponosni smo što već ima zaštićenu oznaku izvornosti – istakao je župan Dobroslavić i dodao da će ovu akciju nastaviti i ubuduće.

Donaciju mandarina župan Dekanić je odmah uručio fra Slavku Miliću, voditelju Caritasa Vukovarskog dekanata u Borovu naselju koji pomaže više od 140 socijalno-ugroženih porodica u hrani, obući, odeći, plaćanju računa i drvima za ogrev.

– Ne možemo to sami učiniti i uvek zavisimo od donacija dobrih prijatelja. Zahvaljujemo im i danas, na svemu što čine za nas kao i za ove mandarine koje nam doniraju godinama – rekao je fra Slavko Milić.

Mandarine su i ove godine obradovale korisnike Udruženja za osobe s intelektualnim oštećenjima Golubica.

– Volim jesti mandarine. Svi u Golubici vole da jedu – kaže Davor Azenić, jedan od 54 člana ovog udruženja.

– Ove godine smo dobili 300 kg mandarina, 100 kg više nego prošle godine. Zahvaljujem se i našoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na ovom poklonu koji će dobro doći našim korisnicima i njihovim porodicama – dodao je koordinator Tomislav Dubravčić.

Donacija mandarina biće uručena i Gradskim društvima Crvenog krsta na području županije, udruženjima i ustanovama zdravstvene i socijalne brige, socijalnim samoposlugama i vukovarskoj bolnici.

D.B.