10/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Tribina u SKC-u Vukovar: Srpkinje treba da budu hrabrije i da se izbore za mesto koje im pripada

5 min read

U okviru programa SKC sredom sinoć je u Srpskom kulturnom centru Vukovar održana javna tribina na temu “Srpkinje u javnom prostoru”. O iskustvima u poslu kojim se bave, na tribini su govorile saborska zastupnica Dragana Jeckov, novinarka i predsednica Odbora za medije Zajedničkog veća opština Jadranka Jaćimović Ivan, novinarka i direktorka Radio Borova Dragana Bošnjak i novinarka Radio Dunava Anđelka Pejić.

– Svaki posao nosi svoj teret , a to što smo Srpkinje ne smemo doživljavati smetnju i kao nešto što nas može ometati u poslu nego naprotiv, to je nešto s čim smo rođene i što nam pripada, čega se nikako ne trebamo stideti već biti ponosne – rekla je saborska zastupnica Dragana Jeckov i dodala da bi Srpkinje danas trebale biti aktivnije u društveno-političkom životu svoje zajednice.

– U tom smislu je deo mog političkog angažmana upravo je okrenut ka ženama i njihovoj većoj participaciji u društvenom, kulturnom i političkom prostoru kojeg još ima dovoljno za sve i zato žene treba još više da se angažuju, da budu hrabrije, prodornije i da se jednostavno izbore za svoje mesto koje im, ako ćemo po načelu ravnopravnosti, i pripada – poručila je Jeckov. S tom idejom nastao je i projekat Žene sa istoka.

– Moja osnovna ideja bila je okupiti žene, animirati ih, čuti njihove ideje, izvući iz njih svu kreativnost koju poseduju i potaknuti stručnjakinje među njima koje imaju šta da kažu, ali ih je učmala sredina progutala. Sam odaziv žena na aktivnosti dovoljno govori o tome koliko je taj projekat bio potreban, koliko je i dalje potreban i zašto treba da se širi i u druge krajeve naše zemlje – zaključila je Dragana Jeckov.

Novinarka i urednica Televizijske produkcije Zajedničkog veća opština Jadranka Jaćimović Ivan nedavno je postala predsednica Odbora za medije, informisanje i veru Zajedničkog veća opština.

– Posao je sličan kao i problemi, ali sada iz drugačijeg ugla. Naravno, tu su i novi izazovi, kako profesionalni tako i lični – kaže naša sagovornica osvrnuvši se na svoju novinarsku karijeru koja traje 15 godina, ali i sužen prostor za napredovanje.

– Onog trenutka kada sam se profilisala kao novinarka koja izveštava o srpskoj zajednici na srpskom jeziku i pismu za mene je taj javni medijski prostor Republike Hrvatske, kada je reč o televizijskoj emisiji, zatvoren i ne postoji. Prisutna sam u medijskom prostoru Republike Srbije, Republike Srpske, eventualno naših sugrađana koji žive u inostranstvu pa nas prate na satelitskom programu, ali u Hrvatskoj to pravo koje imamo ne možemo da konzumiramo jer ne postoji manjinska redakcija na maternjem jeziku. To je ograničilo moj prostor delovanja i u jednom trenutku sam dostigla svoj maksimum i nisam više imala izazove. Bilo je potrebno da napravim nekakav iskorak i upravo tada se dogodilo da me je skupština Zajedničkog veća opština izabrala za predsednicu Odbora za medije, informisanje i veru – priča Jadranka Jaćimović Ivan.

Žene su i ranije učestvovale na tribinama Srpskog kulturng centra Vukovar, ali prvi put na ovaj način, kaže direktor ove ustanove Srđan Sekulić i moderator održane tribine.

– Javila se potreba da porazgovaramo na ovu temu i aktivnostima, ne samo učesnica večerašnje tribine ponaosob, nego uopšte ako govorimo o ženama odnosno o Srpkinjama na našem prostoru, njihovom aktivizmu, potrebi da se istaknu u profesionalnom smislu, ali i u nekoj društvenoj sferi – rekao je Sekulić i najavio da će slične tribine organizovati i u narednom periodu te uključiti i neke druge Srpkinje sa našeg prostora koje će progovoriti o određenim društvenim temama.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.