U okviru projekta “(P)ozdravi život” održana prva radionica o samopregledu dojki

U okviru EU projekta “(P)ozdravi život” kojeg, u saradnji s Udruženjem Liga protiv raka Vukovar, provodi Grad Vukovar, u subotu je u Gradskom muzeju Vukovar održana prva preventivna radionica „Samopregled dojke“.

– Cilj ovog projekta je povećati svest o važnost ranog otkrivanja zloćudnih bolesti. U naše radionice uključujemo bolesti dojke, oralne šupljine, bolesti raka vrata maternice i odgovorno zdravstveno ponašanje, a s ciljem da na vreme prepoznamo potrebu koja postoji da bi se otkrile bolesti i da bi se one na vreme izlečile – rekla je sekretarka Udruženja Lige protiv raka Vukovar, Karolina Omašić.

Svojim prisustvom radionicu u okviru projekta je podržao predstavnik Grada Vukovara Josip Paloš, pročelnik Upravnog odeljenja za društvene delatnosti.

– Na objavljen konkurs Ministrstva zdravstva Grad Vukovar je u saradnji sa Udruženjem Liga protiv raka Vukovar prijavio ovaj projekat za koji smo dobili bespovratna sredstva. Projekat traje dvanaest meseci. Nadam se da će koristi od ovog projekta imati svi naši građani kojima je i namenjen. Ovo je jedan od ređih projekata iz područja zdravstva, koji smo po prvi put i ostvarili tako da mi je drago da će na ovaj preventivni način građani imati koristi od njega – rekao je Paloš.

Magistra sestrinstva Katarina Barić vodi predavanje

Radionicu “Samopregled dojke” vodila je magistra sestrinstva i članica Lige protiv raka Vukovar, Katarina Barić.

– Smatram da je potrebno kontinuirano edukovati ne samo žene koje su obolele nego i celokupnu populaciju kako bi se podigla svest. Unutar Nacionalnog preventivnog programa, otprilike se obavi 150 hiljada mamografskih pregleda. Statistika kaže da u Hrvatskoj oboli od dve do dve i po hiljade žena. Žene bi trebale obavljati samopreglde dojke jednom mesečno, otprilike 10. dan nakon ciklusa, a kod žena koje su u periodu menopauze, takođe jednom mesečno s tim da one trebaju odrediti datum kada će obavljati samopregled i tako kontinuirano svaki mesec – pojasnila je Barić.

Ahnetka Stjepanović, magistra sestrinstva i predsednica Kluba žena lečenih na dojci Lige protiv raka Vukovar naglasila je da od svih Nacionalnih preventivnih programa, Nacionalni program za mamografiju beleži najveći odaziv.

– Kažu da je samopregled dojke prva linija odbrane, tačnje prva linija da se rano otkrije bilo kakva promena na dojci i ukoliko se otkrije na vreme da je 90-95% moguće potpuno izlečenje. Važno je za svaku ženu da zna kako pravilno i kada raditi samopregled dojke. Mislim sa smo mi žene uglavnom dobro edukovane, ali da to uvek treba ponovljati – rekla je ovom prilikom Ahnetka Stjepanović, predsednica Kluba žena lečenih na dojci Lige protiv raka Vukovar.

Vrednost projekta “(P)ozdravi žvot” je nešto manja od 350 hiljada kuna i u potpunosti je finansiran bespovratnim sredstvima Evropskog socijalnog fonda u iznosu od 85 odsto te državnog budžeta u iznosu od 15 odsto.

S.M.