Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo organizovalo još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, prikupljene 34 doze 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo u saradnji sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i Gradskim društvom Crvenog krsta Vukovar organizovalo je još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je održana u Vatrogasnom domu u Borovu od 10 do 13 časova.

Prikupljene su 34 doze krvi. Prvi put krv su dali Zoran Kojić i Mirjana Tripunović.

– Ovo je prva akcija na koju sam se odazvao. Poveo sam i svog 11-godišnjeg sina, da vidi kako to izgleda i da on započne s dobrovoljnim davanjem krvi ranije nego što sam ja – priča Kojić.

– Prvi put dajem krvi. Osećaj je predivan. Drago mi je što ću moći nekome da pomognem – dodaje Mirjana.

Akciji se odazvao i član borovskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva David Vukosavljević, koji je krvi dao po peti put.

– Ovo je druga akcija u DVD-u na kojoj učestvujem. Nadam se da će u budućnosti biti još takvih akcija na dobrobit društva – ističe David.

Odazivom je zadovoljan i Aleksandar Mladenović, zamenik predsednika borovskog DVD-a.

– Akciji se odazvalo 25 muškaraca i 19 žena, njih 44. Nisu svi mogli dati krv iz zdravstvenih razloga, zbog niskog krvnog pritiska, terapije antibioticima i slično. Prikupljene su 34 doze. Pored članova DVD Borovo i meštana Borova akciji su se odavali i dobrovoljni davaoci iz Dalja i Vukovara – napominje Mladenović, koji se zahvalio svima na odazivu.

Ovo je druga akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje DVD Borovo u okviru projekta “Vatru gasi, brata spasi”, finansiranog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Opštine Borovo, koja je i pokrovitelj. Prva akcija održana je 11. juna i tada je prikupljeno 36 doza. Iako projekat završava krajem godine, borovski DVD nastaviće s akcijama dobrovoljnog davanja krvi, a za 2023. godinu u planu su tri akcije.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Borovo na organizaciji današnje akcije dobrovoljnog davanja krvi čestitao je i direktor Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar Vlatko Glavaš.

– Ovom prilikom želim pohvaliti organizatore, posebno Aleksandra Mladenovića koji je inicirao ovu akciju. One su važne jer je krv potrebna, a jedna doza spašava tri života – podvlači Glavaš, koji je najavio i redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u ponedeljak.

– U ponedeljak, 31. oktobra od 9 do 13 sati na atletskom stadionu u Vukovaru, nedaleko od naših prostorija, imaćemo redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, pa pozivam sve koji žele i mogu dati krv da se odazovu – rekao je Glavaš.

D.Z.