27/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo rebalans budžeta, od 1. novembra na snazi mere štednje javne rasvete

6 min read

Na sinoć održanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojen je rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta, koji je na prihodovnoj i rashodovnoj strani povećan za skoro milion kuna, na 25.387.000 kuna, koliko iznosi novi plan.

– Reč je o povećanju od 200 hiljada kuna vezano za porez na dohodak i povećanju od 775 hiljada kuna na stavci kapitalne potpore od ostalih korisnika – fondova. Povećanjem od 975 hiljada kuna dolazimo do novog plana budžeta, u ukupnom iznosu od 25.387.000 kuna na prihodovnoj i rashodovnoj strani – pojasnio je predsednik Odbora za finansije i budžet Petar Božunović.

Na poslednji rebalans budžeta osvrnuo se i načelnik Zoran Baćanović.

– Ovo je četvrti rebalans ovogodišnjeg budžeta. Nakon preslagivanja na rashodovnoj strani morali smo posegnuti i za povećanjem prihodovne strane, iako smo i u ovom trenutku svesni da nećemo dostići onaj puni iznos koji je projektovan. Još uvek se nadamo da će do kraja godine neki od projektnih predloga s kojima smo aplicirali biti odobren, kao što je projekat iz programa “Zaželi” težak preko dva miliona kuna – rekao je načelnik Baćanović. Potvrdio je da je ovaj projekat prošao administrativnu proveru pa se nada pozitivnom ishodu, što će omogućiti zapošljavanje 30 žena iz Borova. 

Zbog poskupljenja električne energije od 330 %, od 1. novembra u Borovu će na snazi biti mere štednje javne rasvete, koja će se gasiti 30 minuta iza ponoći do 5, 30 ujutro.

– Prošle godine za javnu rasvetu plaćali smo 180 hiljada kuna na godišnjem nivou, a samo za septembar ove godine račun je bio 55 hiljada kuna. To je odredilo da moramo posegnuti za merama štednje. Opštinsko veće je dalo sugestiju ili smernicu da se od 1. novembra javna rasveta gasi 30 minuta nakon ponoći do 5,30 ujutro. Novac koji ćemo uštedeti preusmerićemo za neke druge potrebe – kaže načelnik Baćanović.

Mere štednje pozdravio je i nezavisni većnik Željko Lukić.

– Dolazi vreme krize. Opštinsko veće donelo je odluku o merama štednje, koje se odnose na javnu rasvetu. To smo pozdravili jer bez toga nema ni daljeg napretka Opštine Borovo i njenih stanovnika – zaključio je Lukić.

Od početka iduće godine očekuje nas poskupljenje odvoza komunalnog otpada, a izgledno je i da će biti povećana cena boravka dece u vrtiću, koja se nije menjala od 2004. godine, rekao je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Kao najranjiviju kategoriju stanovništva, u uslovima rekordne inflacije, izdvojio je penzionere čije penzije često nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

– To je kategorija ljudi o kojoj će se ozbiljno povesti računa prilikom planiranja budžeta za 2023. godinu – poručio je Baćanović.

Opštinsko veće opštine Borovo na poslednjoj sednici usvojilo je i Odluku o socijalnoj pomoći. Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda, kojom su propisana prava i obaveze korisnika zajamčene minimalne naknade, kojih je u Borovu 32-je, bila je predsednica Odbora za društvene delatnosti Marina Nedić.

– Vezano za ovu odluku važno je reći da se podmirenje dela troškova stanovanja odnosi na najamninu, komunalnu naknadu, troškove grejanja i potrošnje vode. Pravo na naknadu priznaje se u visini od najmanje 30% iznosa zajamčene minimalne naknade, a ako su troškovi manji od 30 % onda se priznaje stvarni trošak. Korisnici su dužni najkasnije do 15. u mesecu dostaviti račune za režije i dokaz o isplati od Centra za socijalni rad. Opština Borovo može pozvati korisnika, radno sposobnu osobu, na rad za opšte dobro bez ikakve naknade – pojasnila je Nedićeva.

Veće je na sednici imenovalo predsednika i članove Veća časti, tela zaduženog za provođenje Etičkog kodeksa, usvojenog na jednoj od prethodnih sednica ovog predstavničkog tela, čiji članovi moraju biti vanstranačke ličnosti, koje uživaju ugled u lokalnoj zajednici. Za predsednika je imenovan Tihomir Jakovljević, a za članove Dragan Rakazović, Miloš Maksimović, Miloš Momirović i Svetlana Nenić.

Na sednici je, između ostalog, usvojen i Godišnji izveštaj o ostvarenju Plana i programa rada DV “Zlatokosa” za prošlu pedagošku godinu, kao i Plan i program rada vrtića za pedagošku 2022./2023. godinu.

Nakon sednice većnici su obišli novoobnovljenu sportsku dvoranu Dečjeg vrtića “Zlatokosa”, u čiju je obnovu i opremanje uloženo oko milion kuna, uključujući 460 hiljada kuna bespovratnih sredstva. U energetsku obnovu zgrade vrtića u protekle tri godine uloženo je 3.350.000 kuna, od čega je milion i 600 hiljada kuna bespovratnih sredstava.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.