24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana županijska terenska vežba Lovka

5 min read

Odlukom župana Vukovarsko-sremske županije, Damira Dekanića i u skladu sa Planom vežbi civilne zaštite za 2022. godinu, danas je na desnoj obali reke Dunav, između Šarengrada i Mohova (1306-1310 km) na području izletišta Renovo održana županijska terenska vežba dela operativnih snaga sistema civilne zaštite. Na vežbi je učestvovalo gotovo stotinu pripadnika operativnih snaga i županijskih interventnih timova sistema civilne zaštite koji su proveravali sposobnosti, resurse i kapacitete u spašavanju na vodi i iz vode te potragu za nestalim osobama.

Tema vežbe bila je spašavanje putnika sa brodice usled velikog nevremena, trijaža, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, zatim potraga i pronalazak utopljenika i nestalih osoba. Postavljeni ciljevi i zadaci vežbe su provera opremljenosti i osposobljenosti i delovanje Lučke kapetanije Vukovar  u koordinaciji i usklađivanju traganja i spašavanja u unutrašnjoj plovidbi te spašavanje osoba usled plovidbene nesreće, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju učesnika, Jedinice civilne zaštite opšte namene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama, lovačkih i sportsko-ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.

Također je proveravana saradnja između koordinatora na lokaciji sa voditeljima interventnih timova tokom operativnog provođenja vežbe. Nakon gotovo dvočasovnog trajanja vežbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe zaključeno je da je vježba u potpunosti uspjela i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi. Župan Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su ovako zahtjevnu vežbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji i što su još jednom pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sistema civilne zaštite. Načelnik štaba Mato Matić, izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi i istakao da smo na području grada Iloka proteklih godina svedočili nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno proveriti spremnost službi  i postojeće kapacitete za savladavanje zahtevnih zadataka na vodi. 

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić zahvalio se svim učesnicima, pohvalio je izvrsnu koordinaciju između organizatora ove vežbe, Vukovarsko-sremske županije i grada Iloka i izrazio zadovoljstvo viđenim u operativnim postupanjima. U svojoj izjavi istakao je kompleksnu situaciju i simulaciju velike nesreća sa gotovo stotinu učesnika koja je hitnim službama predstavljena u Elaboratu vežbe i izrazio zadovoljstvo viđenom spremnošću i opremljenošću. U budućem periodu nastaviće se sa opremanjem i uvežbavanjem interventnih jedinica kako bi sistem civilne zaštite bio još efikasniji i spremniji. 

Koordinator na lokaciji, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci Zlatko Becić istakao je da je vežba bila izuzetno zahtevna kako po broju učesnika tako i prema samom scenariju. S obzirom na nizak vodostaj Dunava i težak pristup samoj lokaciji vežbe morali smo biti izuzetno oprezni i dobro koordinirani i sve elemente vežbe morali smo odraditi na izrazito visokom nivou, što smo u konačnici i uspeli. 

„Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali i pohvaliti one koji su po prvi puta učestvovali u ovako zahtevnoj vežbi, Javnu vatrogasnu jedinicu Ilok te ribolovna i lovačka društva koja su nam u mnogome pomogla u pretraživanju terena na vodi i kopnu. Posebne zahvale i čestitke upućujem i Klubu podvodnih aktivnosti Vukovar koji su pokazali zavidnu spremnost i sposobnosti ronjenja u izrazito smanjenim uslovima vidljivosti.“

Sledeća vežba održaće se naredne godine u Vinkovcima na prostoru izletišta Sopot.

Izvor: Vukovarsko-srijemska županija

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.