17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osnovna škola Bršadin otvorila Malu besplatnu školsku knjižnicu

3 min read

Povodom Meseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Vinkovci i Bibliobusna služba Vukovarsko-sremske županije, Osnovnoj školi Bršadin poklonile su Malu besplatnu školsku knjižnicu. Radi se o kućici za knjige koja je postavljena ispred škole i sadrži 50-ak naslova.

– Tema ovog Meseca hrvatske knjige je “Čitaj i misli na sebe” i mladi su u centru zbivanja tako da nam se činilo prigodnim da im poklonimo knjige koje su tematski namenjene mladim ljudima, ali i onim starijima kako bi potakli čitalačku pismenost kod njih i ljubav prema čitanju, samim tim što je to besplatna knjižnica koja im je dostupna u svako doba dana. Birali smo raznovrsne naslove koji uključuju domaće i strane autore, to je i beletristika i stručna literatura i publicistika jer smo razmišljali kako mladi koji su već pred kraj svog osnovnoškolskog obrazovanja već žele čitati neke nove teme pa da postoje i knjige njima namenjene, ali isto tako da postoje knjige i za širu populaciju – rekla je u izjavi medijima voditeljka Bibliobusne službe naše županije Klaudija Mandić.

Mala besplatna školska knjižnica otvorena je na inicijativu Marine Antolović Ferdebar učiteljice hrvatskog jezika.

– Male besplatne knjižnice jako su važne za poticanje navike čitanja i za oživljavanje kulturnog života malih sredina, tamo gde nema puno priredbi, gde nema puno stanovništva, gde nije isplativo puno toga što se mnogima čini tako lako dostupnim. Inicijativa je nastala kako bi knjiga oplemenila lektiru i kako bi deci približila koliko je čitanje važno – rekla je učiteljica Antolović Ferdebar, koja se ovom prilikom predstavnicima Gradske knjižnice Vinkovci i Bibliobusne službe naše županije zahvalila na saradnji, a direktoru Osnovne škole Bršadin Zoranu Rokviću, bibliotekaru Bojanu Laziću i ostalim kolegama na podršci.

Klaudija Mandić, Zoran Rokvić, Jadranka Mustapić Karlić i Srđan Jeremić

Prigodan program o važnosti čitanja knjiga pripemili su učenici, a program su pratili predstavnici bibliobusne službe i vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić.

– U narednom periodu gledaćemo da doniramo određeni broj knjiga kako bi cirkulacija knjižnične građe bila što veća i kako bi se učenici ali i svi ostali meštani ovog sela mogli upoznati sa svim onim što je njima zanimljivo za čitanje – rekao je Jeremić.

Svojim prisustvom ovaj događaj podržala je i pročelnica Upravnog odeljenja za obrazovanje Vukovarsko-sremske županije Jadranka Mustapić Karlić.

Po rečima direktora Osnovne škole Bršadin Zorana Rokvića ovu školu pohađa 48-dece s kojima je rad organizovan u dve smene i po modelu A.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.