U Vinkovcima uručena priznanja višestrukim davaocima krvi s područja naše županije

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi – 25. oktobra, vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić upriličio je u velikoj županijskoj većnici u Vinkovcima svečani prijem za višestruke davaoce krvi.

Zajedno s predsednikom Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije Matom Karalićem uručio je zahvalnice i priznanja višestrukim davaocima krvi s područja naše županije. Priznanja su dobile žene koje su krv dale 35 i 55 puta i muškarci koji su krv dali 50, 75 i 100 puta u Gradskim društvima Crvenog krsta Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja. Prijemu je prisustvovalo 46 dobrovoljnih davalaca krvi, kojima je župan Dekanić čestitao na humanosti.

– Svima koji su dali krv od srca se zahvaljujem i želim ovaj dan, ovu temu, učiniti vidljivijom, kako bi i drugi potencijalno spasili nečiji život – rekao je, između ostalog, župan Dekanić.

Kada je reč o prikupljenim dozama krvi, u prvih devet meseci ispunjen je ovogodišnji plan, rekao je predsednik Društva Crvenog krsta Vukovarsko-sremske županije Mato Karalić.

– Svake godine donosimo plan sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek, a za ovu godinu planirano je 4300 doza krvi. Do kraja devetog meseca skupili smo 4294 doze (99,84 %) čime je ostvaren plan za ovu godinu. Drago nam je što su prvi put krv dale 323 osobe (7,5%). Iz toga možemo zaključiti kako je budućnost dobrovoljnog davanja osigurana – poručio je Karalić.

Foto: VSŽ