24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana sednica Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije

4 min read

U maloj županijskoj većnici u Vinkovcima, 24. oktobra je održana sednica Štaba civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije pod predsjedanjem načelnika štaba Mate Matića. U uvodnom delu sednice župan Damir Dekanić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svima na radu u prethodne dve pandemijske godine, kada je štab civilne zaštite dao veliki doprinos u ublažavanju posledica pandemije COVID-19 kao i na koordinaciji svih aktivnosti između operativnih snaga sistema civilne zaštite. 

Glavna tema sednice bila je organizacija županijske terenske vežbe „LOVKA 2022“ koja će se Odlukom župana i u skladu s godišnjim Planom vežbi CZ-a održati dana 28. oktobra na području grada Iloka. Kako su u svojim obraćanjima istakli načelnik štaba Mato Matić, voditelj Službe CZ-a Vukovar, Stjepan Draganić i sekretar Ivan Kubiček radi se o izuzetno zahtevnoj terenskoj vežbi od gotovo stotinu učesnika koji će simulirati prevrtanje čamca usled velikog nevremena na reci Dunav, potragu i spašavanje za povređenim osobama i utopljenicima te trijažu i pružanje prve pomoći. 

U vežbi će operativno učestvovati Lučka kapetanija Vukovar, HGSS Stanica Vinkovci, JVP Ilok, Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, Državna intervencijska jedinica Osijek, GDCK Ilok i Vinkovci, Zavod za hitnu medicinu, Stanica granične policije Ilok, Stanica CZ-a grada Iloka te lovačka i ribolovačka udruženja sa područja grada Iloka. Poseban naglasak biće stavljen na proveru saradnje i koordinacije između koordinatora na lokaciji i voditelja interventnih timova tokom operativnog rovođenja vežbe. U nastavku sednice članovi štaba raspravljali su o potrebi nastavka provođenja Sporazuma o opremanju i osposobljavanju interventnih timova CZ-a sa područja županije, zatim o potrebi organizacije osposobljavanja članova štaba za obavljanje poslova civilne zaštite te organizaciji radnih sastanaka u vezi organizacije županijske vežbe 2023. godine i sastanka na temu obeležavanja Međunarodnog dana civilne zaštite sledeće godine.

U završnom delu sednice prisutnima se obratila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije Kata Krešić i prisutne izvestila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Na području županije dominira B.A.5. varijanta COVID-19 virusa, trenutno nemamo većih žarišta i možemo zaključiti da je pandemija trenutno u mirnoj fazi. U slučaju da ova varijanta virusa nastavi dominirati za očekivati je  relativno mirnu zimu u odnosu na protekle iako trebamo biti oprezni jer u slučaju nove varijante virusa sigurno će biti i veći broj obolelih osoba – kazala je Kata Krešić koja se posebno zahvalila svima onima koji su na bilo koji način pomogli u radu Zavoda za javno zdravstvo i epidemiološke službe u proteklom periodu.

Izvor: Vukovarsko-sremska županija

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.