Nema uslova za proširivanje prava Srba u Vukovaru, pokrenut postupak izmena Statuta

Gradsko veće Vukovara je na jučerašnjoj sednici raspravljalo o dostignutom stupenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine i većinom glasova usvojilo zaključak da se još uvek nisu stekli uslovi za proširivanje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Gradonačelnik Vukovara Ivana Penava se pozvao na nedavno objavljen podatak iz popisa stanovništva 2021. godine, da u Vukovaru živi 29,7 odsto Srba čime, kako je zaključio, nema uslova za pravo na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području Grada Vukovara. Iz istih razloga je doneta i odluka o pokretanju izmena Statuta grada Vukovara.

– Vraćanjem akata na ono što je bilo prije, Vukovar će dobiti barem deset godina stabilnosti i nastavka onih procesa koji su proizašli iz mirne reintegracije. Ljudi će moći rasterećenije živeti bez tog nepotrebnog tereta koji je nametnut gradu Vukovaru – poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prema njegovim rečima do sada niko od građane srpske nacionalnosti nije koristio pravo da gradu podnese neki zahtev na ćiriličnom pismu. Najavio je da će od prava koja se sada konzumiraju većnici srpske nacionalne manjine u Gradskom veću ostati bez radnih materijala na svom maternjem jeziku i pismu što je Grad koštalo 200 hiljada kuna. Dodao je da će Srbi i dalje imati pravo na upotrebu svog jezika u komunikaciji, pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i pismu, finansiranje udruženja iz gradskog budžeta, negovanje kulturne baštine, verskih institucija, a pohvalio se i kako su neki preduzetnici srpske nacionalnosti dobili novčane potpore zbog poskupljenja energenata. Govoreći o tome kako uvažava građane srpske nacionalnosti podsetio je da je bio u Crkvi Svetog oca Nikolaja i da bi otišao opet da nije bilo epidemije koronavirusa.

– Zanimljivo je da se za proteklih 12 godina ni za jedan milimetar nisu poboljšali uslovi za povećanje prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Zaključak je kakve god da su bile prilike, isto nam je, ali smatram da Grad ipak treba da ima razumevanja za određenu populaciju koja koja čini veliki broj stanovnika. Držaću vas za reč kad ste rekli da će određeni postignuti standardi iz prošlosti biti zadržani u statutu – rekao je većnik SDSS-a Dejan Drakulić obraćajući se gradonačelniku. Dodao je da izmenama Statuta Srbi u Vukovaru neće izgubiti ništa jer ni do sada nisu konzumirali nikakva prava na ravnopravnu upotrebu svog jezika i pisma.

– Suštinski, ni u situaciji kada budu sledeći izbori nećemo izgubiti ništa s obzirom da većnici iz srpskih stranaka imaju kapacitet za 3 ili 4 većnika, a ostali dolaze sa lista hrvatskih stranaka tako da mi u tom smislu ne gubimo – rekao je Drakulić. Odgovorio je i na Penavine priče o uvažavanju Srba u Vukovaru pa ga upitao zašto na službenoj web stranici Grada Vukovara nema ni jednog podatka o građanima srpske nacionalnosti koji su kroz istoriju izgrađivali Vukovar o čemu svedoče brojne građevine u centru Vukovara.

Predsednik Kluba većnika HDZ-aNikola Mažar je podsetio da je ta , kako je rekao, nesrećna priča krenula 2013.godine kada je tadašnji predsednik Vlade Zoran Milanović pod okriljem noći stavio dvojezične table s nazivima državnih institucija.

– To je unelo nemir među građanke i građane Vukovara koji smo mi vukovarski većnici HDZ-a pokušali smiriti tako da smo uputili Ustavnom sudu upit i koji je tada u skladu s člankom 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dao pravorijek da se članci toga zakona i svih drugih posebnih zakona moraju primenjivati na način poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda uz razvijanje dijaloga, snošljivosti, tolerancije – rekao je Mažar.

Srđan Milaković iz DSS-a je rekao da je rasprava o stepenu snošljivosti izgubila svaki smisao nakon rezultata popisa stanovništva te da je i do sada služila za obračun sa srpskom zajednicom. Dodao je da mu je drago da je čitava situacija koju je nazvao farsom i lakrdijom završila te da je ovakva odluka očekivana nakon što deset godina država nije učinila ništa da Srbi ostvare pravo dvojezičnost iako su ga zakonski imali.

– Osim gradonačelnika krivi su svi oni koji su ga pustili u tom naumu i delovanju saučesnici su svi ostali, kompletan pravni i politički sistem, svi koji su odlučivali o tome, koji su ga mogli sprečiti od Ustavnog suda RH pa nadalje. Naprosto, svi su to pustili da ide tim tokom i to je najveća sramota kada je u pitanju provođenje prava manjina u Hravtskoj, to je najeklatantniji primer kršenja prava manjina. Nijedan drugi segment prava nije do te mere zakonski razrađen da vi možete reći kako nije bilo uslova, adekvatnih kadrova i slično,. Ovde se nije imalo iza čega sakriti. Ovo je velika sramota za hravtsku državu jer je jasno da za deset godina nije dozvolila i dovela do primene pravnih propisa kada su u pitanju prava srpske zajednice – zaključio je Milaković.

D.B.