ZVO: 18. festival dečjeg folklora okupio preko 250 dece

Festival dečijeg folklora, 18. po redu, čiji je organizator Zajedničko veće opština, održan je u subotu sportskoj dvorani Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Program je otvorila Petra Jozinović, učenica 3. razreda Srednje muzičke škole „Josif Runjanin“ iz Vinkovaca, koja je na violini izvela muzičku kompoziciju „Svilen konac”. U ovogodišnjem programu predstavilo se 13 dečjih kulturno-umetničkih društava sa prostora delovanja Zajedničkog veća opština.

– Trudimo se da unesemo neke novosti, da bude zanimljivo i prvenstveno da okupimo svu tu decu. Danas je prošlo preko 250 dece kroz ovaj podij. Mislim da je to najznačajnije, da se oni okupe i druže, kao i da razvesele svoje roditelje, bake i deke – rekao je predsednik Odbora za kulturu i sport pri Zajedničkom veću opština Veljko Maksić, koji je uglavnom upoznat sa radom kulturno-umetničkih društava.

– Imamo određene probleme u smislu da imamo sve manji broj dece koji su aktivni u folkloru, a na kraju krajeva imamo manji broj dece uopšteno govoreći. Ima i drugih problema, ali Zajedničko veće će gledati da, koliko god može, svojim resursima pomogne svim kulturno-umetničkim društvima, bez obzira odakle dolaze. Danas je ovde 14 KUD-ova, tačnije 13 jer KUD “Markušica” nije mogao da dođe, a 14 KUD-ova sa našeg prostora to nije mala stvar. Radi se o selekciji dece što znači da ulažemo u najmlađe – rekao je Maksić.

U programu su učestvovali KUD-ovi: „Vaso Đurđević” iz Bršadina, „Mladost” iz Trpinje, „Đoko Patković” iz Bobote, „Zora” iz Silaša, „Ljubomir Ratić Bubo” iz Vere, „Ostrovo” iz Ostrova, „Sloga” iz Vukovara, „Branko Radičević” iz Dalja, „Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda, „Branislav Nušić” iz Borova, te pododbori Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” iz Negoslavaca, Jagodnjaka i Borova naselja čija su deca na ovom festivalu učestvovala po prvi put.

– Imamo petnaestero dece koji danas nastupaju, a inače ih imamo dvadesetoro. Radimo probe u dve grupe: mali do 4. razreda i stariji do 8. razreda. Deca vole da nastupaju i radujemo se svakom nastupu. Početni deo koreografije predstavila su mlađa deca sa igrom “Seljančica malena”, a stariji su igrali “Vlaške igre”. Koreograf je Sanela Bunić – rekla je u izjavi za medije Tatjana Lipovac, voditeljka folklorne sekcije Srpskog kulturnog duštva, podobora Borovo naselje.

Program finansiraju Zajedničko veće opština Vukovar i Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

S.M.