U Borovu održani 8. susreti vatrogasnog podmlatka i mladeži

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo organizovalo je nedelju, 23. oktobra 8. susrete vatrogasnog podmlatka i mladeži, na kojima su uz decu iz Borova učestvovali i njihovi vršnjaci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Nuštar, Babina Greda i Jagodnjak.

U Vatrogasnom domu u Borovu prvo je održan kviz znanja. Na pitanja o vatrogastvu odgovarala su deca uzrasta od 6 do 12 godina, vatrogasni podmladak.

– Deca su bila odlična. To je i cilj ove edukacije, da deca znaju šta da naprave u slučaju neke nezgode ili nesreće – rekao nam je Goran Milanović, jedan od voditelja zaduženih za rad sa decom u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Borovo.

Nakon što su svim učesnicima kviza podeljene diplome, paketići i hamburgeri, održano je takmičenje u rušenju mete brentačom za vatrogasni podmladak. U obe konkurencije, dečaka i devojčica, prva mesta osvojile su ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

– To je za nas veliki uspeh – ističe Nevena.

– Srećan sam što smo osvojili dva pehara. Najvažnije je da smo pobedili – kaže Radovan.

– Bilo mi je baš lepo. Važno je da smo svi učestvovali – dodaje Strahinja.

– Nisam očekivala prvo mesto. Zadovoljna sam, bilo mi je lepo i dobro je prošla ova nedelja – priča Sara iz Borova.

Vatrogasna mladež, deca uzrasta od 12 do 16 godina, odradila su vežbu na poligonu koji je prvi put postavljen na stadionu Fudbalskog kluba “Sloga”.

– Ta vežba je zamišljena kao intervencija, gde deca preskaču “bazen”, zatim prepreku, provlače se kroz tunel, razvlače cevinu, vežu čvorove, postavljaju instalacije na određena mesta, a drugi pumpaju brentače – pojašnjava Aleksandar Mladenović, zamenik predsednika DVD-a Borovo.

Susreti vatrogasnog podmlatka i mladeži završili su podelom pehara, medalja, diploma i zahvalnica u dvorištu Vatrogasnog doma u Borovu. Ova aktivnost održana je u sklopu projekta “Vatru gasi, brata spasi”, koji Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo provodi do kraja godine uz finansijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Opštine Borovo.

Ovakvi susreti važni su za promociju i očuvanje tradicije vatrogastva, ističe Mirko Ružić, zapovednik DVD-a Nuštar, predsednik Saveta vatrogasne mladeži Vukovarsko-sremske županije, županijske Komisije za takmičenja i Koordinacije Istok.

– Do kraja godine u planu je seminar za voditelje vatrogasnog podmlatka i mladeži, da bi imali kvalitetan kadar koji će osposobljavati buduće članove, odnosno nove generacije. Od njih deset, da ih pet zavoli vatrogastvo i ostane, napravili smo dobar posao. U planu za nagodinu je i pokretanje regionalnog takmičenja, što je novina u Hrvatskoj – najavio je Mirko Ružić iz DVD-a Nuštar, čija je ženska mladež ovog leta branila boje Hrvatske na Vatrogasnoj olimpijadi u Celju, osvojivši drugo mesto.

D.Z.