Održan Festival lijepe riječi 2022.

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Sloga” iz Vukovara, sinoć je u Ružičkinoj kući u Vukovaru počela dvodnevna manifestacija “Festival lijepe riječi Vukovar 2022.” Reč je o smotrama literarnog i recitatorskog stvaralaštva učenika osnovnih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po A i C modelu. Manifestacija, koja se uz finansijsku podršku Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, održava po četvrti put, ove godine okupila je rekordan broj učensika, rekla nam je voditeljka projekta, Milica Šarčević Tunjić.

– Na smotru literaraca pristiglo je 52 učenička rada koji predstavljaju 17 škola, a zastupa ih 28 mentora. Za literarni rad teme su bile podeljene po kategorijama tako da imamo mlađi uzrast koji obuhvata treći, četvrti i peti razred osnovne škole i stariji uzrast koji obuhvata šesti, sedmi i osmi razred. Teme za mlađi uzrast su bile “Moji nestašluci” , “Književni ili istorijski lik koji mi služi kao uzor” i “Rastem da”. Stariji uzrast je imao teme: “Voleo/la bih da shvatim”, “Da sam pesma” i “Čarobna prašina” – pojasnila je Šarčević Tunjić.

Po rečima Branislava Bijelića, predsednika KUD-a “Sloga” Vukovar cilj je da se deca izražavaju na svom jeziku i pismu, da se izražavaju u punom smislu kroz kreativnost u proznom stvaralaštvu ili u poeziji na zadane teme.

U kategoriji mlađeg uzrasta prvo mesto pripalo je Milici Zubić iz Osnovne škole Nikole Tesle iz Mirkovaca, drugo mesto Nikolini Tepavac učenici V razreda Osnovne škole Borovo.

– Moje delo se zove “Rastem da” i inače volim da pišem pesme i sastave. Delo priča o tome kako raste ikako razgledam svet oko sebe. Nisam se nadala ovoj nagradi i jako sam srećna što sam je osvojila – rekla nam je Nikolina, čija je mentorka profesorica srpskog jezika i književnosti Branka Banjac.

Mentorka Suzana Jeremić na takmičenje je dovela učenicu trećeg razreda Osnovne škole Borovo Srđanu Šakić koja je radom na temu “Rastem da” zauzela treće mesto u kategoriji mlađeg uzrasta.

U starijem uzrastu treće mesto pripalo je Mihajlu Dokmanoviću iz Osnovne škole Trpinja, drugo mesto osvojila je učenica VI razreda Osnovne škole Markušica Tamara Stupar, a prvu nagradu osvojio je Đorđe Vukajlović, učenik Osnovne škole “Siniša Glavašević”.

O uspehu literarnirnih radova odlučivao je tričlani žiri: učitelj Srđan Vasiljević te profesorice srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić i Jelica Obućina.

– Radovi koji dolaze na ovakve festivale su odabrani i uvek kreativni. Mentori se zaista trude da to bude slika škole. To su deca koja su maštovita i predstavljaju svoju školu lepom rečju. Ovde je najvažnije negovanje maternjeg srpskog jezika i to treba uvek da nasm stoji na prvom mestu. Radova je mnogo i svake godine sve više, ono što cenim je poziv deci i učiteljima koji nam dolaze s područja Pakraca i Okučana, pogotovo jer je to školovanje po modelu C – rekla je predstavnica žirija Jelica Obućina.

S.M.