12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Lovačko društvo Borovo ugostilo decu iz vrtića

4 min read

Nakon dve škole u prirodi za osnovce, Lovačko društvo Borovo organizovalo je danas ovaj edukativno-zabavni program i za decu predškolske dobi iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa”.

– Program se sastoji od edukativnog i zabavnog dela. U edukativnom delu imaćemo predavanja predstavnika policije, vatrogasne službe, šumarije i županijskog Lovačkog saveza. Upoznaćemo decu s našim radom, a u zabavnom delu programa deca će prisustvovati puštanju fazana u lovište i sadnji drveća, da se zabave i uživaju u prirodi – rekao nam je potpredsednik društva Jovan Ajduković.

Petogodišnja Una, čiji je otac lovac, dobro zna koje životinje obitavaju u borovskom lovištu.

– Jelen, srna, divlja patka, divlja mačka i fazan – nabraja Una, koja životinje obožava, a najviše voli mace i kuce.

Šestogodišnji Jovan je prvi put u Lovačkom domu.

. Super mi je što sam ovde i što sam saznao neke stvari i upoznao vrste životinja – priča Jovan, koji najviše voli konje jer su “najbrže” životinje, ali ne bi želeo da bude lovac.

– Neću da me pojede životinja – kaže ovaj šestogodišnjak.

Deca su u dvorištu Lovačkog doma posadila i drveće.

– Dve jabuke, dva drenjka i dva pitoma kestena – otkriva lovnik Branko Puškar.

Na izletištu Gradac boravilo je 37-ero mališana iz vrtića, grupa dece u dobi od 5 do 6 godina i predškolci – budući đaci prvaci, u pratnji vaspitača i roditelja. U Lovački dom nisu došli praznih ruku, već s poklonima koje su sami izradili, kućicama za ptice i šišmiše i velikom slikom šume.

– Naša deca su inspirisana pričom o šumi naslikala šumu i šumske životinje, onako kako ih oni vide, za prostorije Lovačkog doma, da ih ova slika razveseli i da krasi ovaj dom kad lovci borave u njemu – priča direktorica vrtića Radmila Latas.

Borovskim lovcima na gostoprimstvu se zahvalio i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

– Ljudi iz Lovačkog društva Borovo su veliki entuzijasti, koji su mnogo uložili u rad društva i verujem da će na najbolji način svoje znanje preneti deci – rekao je, između ostalog, dožupan Jeremić u izjavi za Radio Borovo.

Vukovarsko-sremska županija već nekoliko godina provodi edukativni projekat “Deca s lovcima u prirodi”, čiji je cilj podstaći najmlađe na boravak u prirodi, ali i promocija lovstva, podsetio je zamenik županijskog pročelnika za poljoprivredu Krunoslav Buhač.

– Do ove godine u projektu smo imali četiri lovačka udruženja iz Cerne, Vrbanje, Korođa i Starih Jankovaca. Predstavnici Lovačkog društva Borovo su nas kontaktirali sa željom da se i oni uključe u taj projekat. Planiramo da od iduće godine i Lovačko društvo Borovo bude jedno od društava domaćina u tom projektu – najavio je Buhač.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.