U Borovu više od 200 žena proslavilo Međunarodni dan žena na selu

Više od dve stotine žena sa istoka Hrvatske okupilo se sinoć u Borovu na proslavi Međunarodnog dana žena na selu, koju od 2014. godine organizuje Aktiv žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije. Prva proslava Međunarodnog dana žena na selu – 15. oktobra održana je 2014. godine u Vukovaru, podsetila je saborska zastupnica SDSS-a i potpredsednica Aktiva žena te stranke u Hrvatskoj Dragana Jeckov.

– Namera nam je bila da se okupimo i da povodom Međunarodnog dana žena na selu skrenemo pažnju javnosti na položaj žena i sve ono što žene sa sela rade svakodnevno, a što često prolazi nezapaženo. Ne možemo se pohvaliti položajem žena na selu, mada ima napretka u odnosu na proteklih 10-ak godina. Manje od 20 odsto žena sa sela su vlasnice OPG-ova. Kada je u pitanju nasleđivanje, žene su u retkim slučajevima naslednice. Zato treba osnažiti žene da istraju u svojoj borbi za ravnopravnost – poručila je zastupnica Jeckov.

Proslavi Međunarodnog dana žena na selu prisustvovala je po prvi put predsednica Aktiva žena SDSS-a Republike Hrvatske i zamenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Olujić. Zahvalila se ženama sa istoka, koje su među prvima pritekle u pomoć sunarodnicima na Baniji, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio to područje. Pozdravila je trud ovdašnjih žena koje su pored obilja hrane izložile svoje ručne radove i druge rukotvorine.

– Mislim da je to pravi način da se žene predstave u jednom drugom svetlu, jer žene ne drže samo tri već četiri ćoška u kući – rekla je Mirjana Olujić u izjavi za Radio Borovo.

Prvi put na proslavi Međunarodnog dana žena na selu bila je i Mirsada Popović Damjanović, zamenica gradonačelnice Pakraca i predsednica Aktiva žena SDSS-a Požeško-slavonske županije.

– Divno je videti ove postavljene stolove, šarenilo kolača, čisti hedonizam, da uživamo i da se divimo šta su sve naše žene, majke, sposobne da naprave – ističe naša sagovornica.

U programu su učestvovali Aktivi žena SDSS-a i udruženja žena okupljena u projekat “Žene sa istoka 2” iz Banovaca, Ostrova, Negoslavaca, Trpinje, Bobote, Markušice, Vukovara, Ade, Belog Manastira, Bolmana i Borova.

Na početku programa predstavio se Dečji folklorni i tamburaški ansambl Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Nakon predstavljanja štandova s rukotvorinama organizovane su i zabavne igre s nagradama za učesnice.

Međunarodni dan žena na selu okupljenim ženama čestitao je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Mi smo imali sreću i priliku ponuditi ženama iz Aktiva SDSS-a Vukovarsko-sremske županije ovaj lepi prostor višenamenske sale u centru mesta. Drago mi je da su žene iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije Međunarodni dan žena na selu obeležile u Borovu, u dobroj organizaciji i veseloj atmosferi. I ranijih godina prisustvovao sam obeležavanju Međunarodnog dana žena na selu u drugim sredinama, ali bih izdvojio ovogodišnji skup, kao možda najlepši. Svim okupljenim ženama želim dobro zdravlje, sreću i uspeh u poslu kojim se bave – poručio je načelnik Zoran Baćanović u izjavi za naš radio.

Obeležavanju Međunarodnog dana žena na selu u Borovu, između ostalih, prisustvovali su i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

D.Z.