Završila još jedna “Jesen u Erdabovu”

Međunarodnim naučnim skupom “Poetika kratke priče Srete Batranovića”, koji je održan u rodnoj kući naučnika Milutina Milankovića u Dalju, završila je 8. književno-umetnička manifestacija “Jesen u Erdabovu”.

– Smatrali smo da je naša dužnost da se Sreti Batranoviću kao rođenom Daljcu i značajnom književniku odužimo time da organizujemo skup o njegovom stvaralaštvu, pošto to stvaralaštvo još nije na pravi način vrednovano. Nadamo se da će ovaj skup doprineti tome. Sreto Batranović je autor kratke proze, kratkih priča i ima sedam objavljenih knjiga. Malo je književnih kritičara pisalo o njegovom delu, tako da smo mi skupili jednu ekipu tumača njegovog dela. Pokušaćemo da sagledamo njegovo delo iz više aspekata i da o tome nagodinu objavimo zbornik radova, za koji se nadamo da će doprineti reafirmaciji ovog književnika rođenog u Dalju – rekao je u izjavi za Radio Borovo Đorđe Nešić, upravnik Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković”.

Sreto Batranović rođen je 1936 godine u Dalju, a danas živi u Novom Sadu.

– Batranović je diplomirao u Novom Sadu, a magistrirao u Zagrebu. Radio je kao učitelj i nastavnik u Dalju, Vukovaru, Osijeku i Bečeju. Od 1961. do 1991. godine radio je kao školski savetnik. U penziji je i živi u Novom Sadu. Prvu knjigu “Georgije Grk jaše na Voronježu” objavio je 1996. godine, a potom još šest knjiga kratkih priča. Poslednja knjiga je “Testament”, u kojoj je izbor od 30-ak priča ovog autora – navodi Nešić.

Batranović nije pisac koji je puno pisao, ali je pisao znalački, ističe jedan od tumača njegovog dela, književnik i književni kritičar David Kecman Dako iz Sombora.

– Sreto Batranović je pisac modernog senzibiliteta, iako on piše realistički. On ne širi svoju priču. Njegova priča je jezgrovita i prijemčljiva. Priča koja vas odmah hvata i neprestano želite da saznate nešto novo, a zna stati u pravom trenutku – podvlači Kecman.

Prvi deo manifestacije “Jesen u Erdabovu” održan je 30. septembra u rodnoj kući književnika Đorđa Ocića u Dalju. Tom prilikom predstavljena je knjiga Žarka Vidovića “Romani Đorđa Ocića”, prvi tom knjige “Poslovice i izreke” koju je priredio Slobodan Petrović i otvorena izložba crteža Luke Dedića “Ljubav, vera i nada ostavile traga”, podsetila je u izjavi za Radio Borovo Dejana Ocić, predsednica Udruženja “Đorđe Ocić” iz Dalja, koje je uz Milankovićev Kulturni i naučni centar organizator ove manifestacije.

– Ideja je da i ubuduće prvi deo manifestacije “Jesen u Erdabovu” bude posvećen delu Đorđa Ocića, a drugi deo književnosti i umetnosti uopšte – otkriva Ocićeva. 

D.Z.