U Srpskom kulturnom centru u Vukovaru otvorena izložba o poseti patrijarha Gavrila Vukovaru 1939. 

Sinoć je u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru otvorena izložba novinskih fotografija i članaka “Patrijarh Gavrilo u Vukovaru 1939. godine”. Izložbu je priredio Srđan Sekulić, direktor Srpskog kulturnog centra uz tehničku podršku Maje Alić, Slavka Bubala i Borivoja Čalića.

– Povod za organizaciju izložbe “Patrijarh Gavrilo u Vukovaru 1939.g.” je predstojeći dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u Vukovar 15. i 16. oktobra. Odlučili smo da ovaj događaj iz 1939. godine prikažemo kroz fotografije i dokumente. Poznato je da su prethodnici patrijarha Gavrila, Dimitrije i Varnava, takođe posetili Vukovar, početkom dvadesetih, odnosno tridesetih godina prošlog veka, ali o poseti patrijarha Gavrila imamo najviše dostupnih izvora i svedočanstava – rekao je u izjavi za Radio Borovo autor izložbe Srđan Sekulić.

Posebno se zahvalio vukovarskom istoričaru i istraživaču Borivoju Čaliću, koji je Srpskom kulturnom centru u Vukovaru ustupio tzv. tiskanice, štampane u štampariji “Novo doba” u Vukovaru 1939. godine, sa celokupnim pregledom dočeka i svečanosti povodom dolaska patrijarha Gavrila u Vukovar i Borovo, 18. i 19. novembra 1939. godine.

– Borivoj Čalić je ranije Srpskom kulturnom centru ustupio i originalne listove “Borovo” i “Sremske novine” koje smo takođe izložili, da ih posetioci vide – dodaje Sekulić.

Ovom temom bavio se i vukovarski novinar i publicista Slavko Bubalo, koji je ovaj događaj podrobno opisao u svojoj knjizi “Borovo – sumrak jednog svitanja”. Kao najvažniji izvor podataka koristio je tadašnji list “Borovo”.

– Detaljan program posete bio je štampan i verovatno deljen po parohijama. Mogu reči i da su tadašnji novinari revnosno pratili posetu patrijarha Gavrila –  – priča Bubalo.

Na otvaranju izložbe “Patrijarh Gavrilo u Vukovaru 1939. godine” u Srpskom kulturnom centru Vukovar bio je i Zdenko Čikara, predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Osijek.

– Izložba je zanimljiva i poučna. To su podaci koji su manje poznati široj javnosti i treba se podsetiti svega toga uoči dolaska sadašnjeg patrijarha Porfirija – rekao nam je Čikara.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 26. oktobra. Ovim programom započeo je novi programski ciklus “SKC sredom” u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru. 

D.Z.