18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Eksploatacija plina iz bušotina na području Vukovarsko-sremske županije kreće 1.januara 2024.

3 min read

Vukovarsko -sremski župan Damir Dekanić održao je danas u Palati Srem u Vukovaru sastanak sa izvršnim direktorom regije centralne i istočne Evrope firme Vermilion Zagreb Exploration d.o.o, Jeffom Daviesom, Augustinom Krešićem, voditeljem istraživanja na koncesijama SA-10 i SA-07, te Georgem Babićem, voditeljem proizvodnje. Reč je o firmi koja je dobila pravo istraživanja i eksploatacije plina na području Vukovarsko-sremske županije.

– Same istražne radnje su počele pre nekoliko godina, a sada polako ulazimo u samu završnicu u skladu sa svim propisima i pravilnicima u RH. Celi proces ide svojim tokom, iako malo sporije od očekivanog. Bitno je stoga napomenuti kako je Vukovarsko -sremska županija svoj deo odradila na vreme – poručio je Dekanić. Dodao je i da se danas na sastanku razgovaralo o mogućnosti da sedište firme bude na području naše županije, te da je sam Vermilion vezano uz tu mogućnost napravio svoju analizu.

– Na nama je sada da im pojasnimo iz kojih razloga mi to želimo, a što ćemo i učiniti čim nam iz dostave podatke svoje analize, te verujem u pozitivan ishod – istakao je župan.

Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe firme Vermilion Zagreb Exploration d.o.o, Jeff Davies, rekao je da se njegova firma bavi istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika, te da trenutno provodi istražne aktivnosti, u skladu s ugovorom koji je sklopljen s Vladom RH, na bušotini Opatovac 1, a potom je planiran i rad na bušotini Novi Jankovci 1. Dodao je i kako se nada nastavku ove do sada uspešne saradnje.

Nakon sastanka u Palati Srem organizovan je obilazak bušotine Opatovac- 1 gde ih je o toku radova informisao nadzornik Duje Bakarić.

– U toku je izrada samog kanala bušotine, trenutna dubina je 700 metara, nakon toga ćemo nastaviti dalje prema dubljim slojevima u kojima se nalaze potencijalna ležišta ugljikovodika te očekujemo u sledećih nekoliko dana i ulazak u sama potencijalna ležišta i otkrivanje potencijala ove istražne bušotine – rekao je Bakarić.

Proces istraživanja i priprema same eksploatacije biće završeni do kraja iduće godine, a samo crpljenje plina će, kaže župan Dekanić, prema rečima direktora Daviesa krenuti u januaru 2024. godine.

– Distribucija plina ići će preko firme Plinacro, te će sama prodaja ići prema standardnoj proceduri u koju će biti uključene firme koje su ovlaštene za takav posao, a među njima je i PIS d.o.o.. Na ovaj način osigurava se, dakle, buduće snabdevanje plinom i za stanovnike Vukovarsko -sremske županije – naglasio je župan.

Foto: Vukovarsko-sremska županija

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.