Zajedničko veće opština dodelilo 2,6 miliona kuna za projekte poboljšanja društvene infrastrukture

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru , 10.oktobra su potpisani ugovori o kapitalnim donacijama ove institucije jedinicama lokalnih samouprava ili srpskim manjinskim većima za projekte društvene infrastrukture u sredinama u kojima žive pripadnici srpske zajednice. Ukupna vrednost 11 ugovora je 2 miliona i 600 hiljada kuna.

– Na ovaj način jačamo kapacitete jedinica lokalne samouprave i veća nacionalnih manjina. Meni je drago da smo imali ponovo priliku da potpišemo ugovor i omogućimo sredstva našoj zajednici. Sredstva smo dobili od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kroz projekat Zajedničkog veća opština, a iza svega stoje saborski zastupnici SDSS-a čijom aktivnošću i zalaganjem su i obezbeđena sredstva koja su po rebalansu budžeta Vlade RH predviđena za srpsku zajednicu – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Po 350 hiljada kuna odobreno je opštinana Borovo, Erdut, Šodolovci, Negoslavci, Markušica i Jagodnjak. U Borovu će sredstva biti utrošena za rekonstrukciju dečjeg igrališta u ulici Đure Jakšića na Crepuljama, Negoslavci će odobrenim iznosom urediti malofudbalsko igralište, a u Dalju će biti uređen Društveni dom. Opština Erdut je u ovoj godini kroz kapitalne donacije Zajedničkog veća opština dobila blizu milion kuna, istakao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Ovo su jako bitna i značajna sredstva za nas. Mi smo u nekoliko faza radili Domove kulture što je ogroman teret za nas kao za jedinicu lokalne samouprave, ali upravo ovim sredstvima to uspevamo. Radili smo Dom kulture u Bijelom Brdu i Erdutu, a na Domu kulture u Dalju ovo je sada treća faza u kojoj ćemo raditi i na uređenu okoliša. Domovi su nam dosta aktivni i imaju dosta korisnika, posebno mladih – kaže Vesić.

Šodolovci planiraju vanjsko uređenje Društvenog doma i izgradnju sportskog sadržaja u naselju Ada, a u Jagodnjaku je u planu druga faza uređenja Etno kuće. Ugovor je potpisao i načelnik opštine Markušica Tihomir Kolarević.

– Sredstva ćemo utrošiti na unutrašnje uređenje Doma kulture u Markušici gde će se srediti električne instalacije, zamena dela stolarije i postavljanje ventilacije , budući da su naši domovi kultre mesta gde se sve odvija od daća i proslava, koriste ih sva udruženja, a na ovaj način želimo da budu funkcionalniji i tokom zime – pojašnjava Kolarević.

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije prijavilo je projekte sanacije prostora Fudbalskog kluba Borac u Banovcima za šta je odobreno 86 hiljada kuna te sanaciju podova u Osnovnoj školi Trpinja u vrednosti od 54 hiljade kuna.

Vukovarskom srpskom manjinskom veću odobreno je 120 hiljada kuna za uređenje multifunkcionalnog objekta Fudbalskog kluba Vuteks-Sloga u Vukovaru, dok će 100 hijada kuna dobiti srpsko manjinsko veće u Vinkovcima za adaptaciju prostora Fudbalskog kluba Hajduk-Mirko u Mirkovcima. Sredstva je dobilo i Veće srpske nacionalne manjine u Dardi, a ugovor je potpisao predsednik Veća Radomir Čvarković.

– Na ovaj konkurs smo se prijavili s projektom kompletne sanacije stadionskih prostorija Fudbalskog kluba “4.jul” Uglješ. To je zgrada koja je napravljena pre 45 godina, a od tada nikakvo renoviranje nije izvođeno. Dobili smo blizu 140 hiljada kuna s čime možemo da započnemo vanjsku sanaciju od krovišta i grubih građevinskih radova pa se nadamo da ćemo na nekim narednim konkursima za kapitalne donacije uspeti da prikupimo i ostatak sredstava – rekoa je Čvarković.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je istakla da je sredstvima iz kapitalnih donacija Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština u poslednjih šest godina realizovano 390 projekata.

U Srpskom narodnom veću u proteklih šest godina realizovano je 330 projekata kapitalnih investicija, a u Zajedničkom veću opština u poslednje tri godine realizovano je 60 ovakvih projekata

– Obnovili smo i izgradili srpske kulturne centre i to recimo u Kninu, Rijeci, Zagrebu, Glini, Osijeku, Vukovaru, Bjelovaru, Okučanima, ukupno 15. U brojnim lokalnim sredinama otvarane su srpske kuće: u Gračacu, Benkovcu, Vojniću, Karlovcu, Belom Manastiru, Tenji, Trpinji, Boboti i Slavonskom Brodu. To su sve sredine gde do sada Srbi nisu imali osnovne infrastrukturne niti prostorne uslove za rad – kazala je Dragana Jeckov.

D.B.