Humanitarno udruženje “Duga” deluje na novoj lokaciji

Humanitarno udruženje “Duga” , u sklopu koje je Socijalna samoposluga, od 1. septembra deluje na novoj lokaciji, u ulici Kardinala Alojzija Stepinca na broju 27. Predsednica Udružena Duga Tamara Mikulić podsetila je da provode niz projekata koji su finansirani iz sredstava Evropske unije, a trenutno pružaju pomoć za 600 porodica koje su u teškom socijalnom statusu.

– Izuzetno smo zadovoljni, ovde smo počeli raditi sa 1. septembrom i povratne informacije od korisnika koji dolaze u samoposlugu su odlične. U prošlom prostoru smo dali maksimum, izvukli smo što se dalo izvući iz njega. Naši sugrađani zaslužuju da na dostojanstven način dođu i uzmu potrebne namirnice. Nisu krivi što su došli u takav period života gde sa penzijama od 2.200 kuna pa i manjima od 1.300 kuna jednostavno ne mogu da prežive – rekla je Mikulićeva koja je naglasila da trenutno samostalno provode šest projekata, od toga je stalni Socijalna samoposluga čije su police uvek poluprazne, zatim Program za aktivno i srećno starenje koji već treću godinu funkcioniše pod nazivom “Godine nisu važne” koji korisnima omogućava društvene, kreativne, edukativne sadržaje za penzionere.

– Provodimo projekat FEAD kroz koji smo osigurali prehrambene namirnice i projekat “Zaželi” s kojim ćemo započeti 1. novembra, zaposlićemo 15 žena. Ovo su evropski i nacionalni programi, a krenuli smo i sa drugom vrstom projekata iz norveških fondova, kojima se borimo protiv siromaštva hrvatskih sela. Budući da se finasiramo putem projekata, uvek gledamo na koji se možemo prijaviti, ali da bude na korist našim korisnicima i ono što oni traže – pojasnila je Mikulićeva.

Ovom udruženju odobrena je i treća faza projekta “Kap dobrote” ukupne vrednosti preko 3,5 miliona kuna, a kojeg provode na području Grada Vukovara i sedam opština, među kojima je i Opština Borovo u kojoj je prva podela paketa hrane planirana u novembru.

Pravo na pakete imaju korisnici Socijalne samoposluge kao i penzioneri čije penzije ne prelaze 2.500 kuna. Da bi osigurali pakete hrane penzioneri moraju doniti odrezak od penzije, potvrdu iz Porezne uprave kao i kopiju lične karte.

Novootvorene prostorije ovog udruženja juče je posetio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa saradnicima. Gradonačelnik je pohvalio njihov rad i naglasio da imaju dobru saradanju. U protekle četiri godine povučeno je 12,5 miliona iz evropskih fondova za različite projekte, što je i bio krajnji cilj, naglasio je gradonačelnik, podsetivši da Grad Vukovar rad Udruženja sufinansira sa 115 hiljada kuna godišnje.

S.M.